Musorujsag
Élő Eredmények

Menesztették a Honda sportigazgatóját

Menesztették a Honda sportigazgatóját

Honda
Év végén távoznia kell posztjáról a Honda sportigazgatójának, Haszegava Juszukének. A japán gyártó gyökeresen átszervezi projektje irányítását.

Három szezon, két sportigazgató – ez a Honda mérlege az F1-es visszatérése óta. Bár úgy tűnt, hogy a japánok McLarennel történt szakításával egy időre csillapodnak a hullámok Szakura körül, most kiderült, további jelentős változások következnek a projektben. A Honda csütörtökön megerősítette, Haszegava Juszuke sportigazgató az év végével távozik jelenlegi posztjáról, melyet eddigi formájában fel is számolnak.

Haszegava még 2016 elején vette át a sportigazgatói pozíciót a gyenge első szezonjukba belebukó Arai Jaszuhiszától. Tavaly látványos javulást értek el motorjukkal, ám az idei koncepcióváltással ismét mindent a nulláról kezdtek, megbízhatósági problémáik és gyenge teljesítményük pedig a McLarennel való szakításhoz, a Toro Rossóval kötött új megállapodáshoz vezetett.

A szakember eddig egyszerre irányította a gyártó versenycsapatának munkáját, valamint a szakurai motorfejlesztést. A Honda vezetősége most viszont úgy döntött, e két pozíciót kettéválasztja. Az új technikai igazgatói posztot Tanabe Tojoharu tölti be, aki a versenyeken, a teszteken, a pályán végzett munkáért fog felelni. Tanabe 1984 óta dolgozik a Hondánál, és jelentős tapasztalata van az autóversenyzésben, de az F1-ben is. 1990 és 1992 között Gerhard Berger mérnökeként dolgozott a McLarennél, 2003 és 2007 között Jenson Button oldalán a BAR-nál és a gyári Hondánál, míg 2008-ban a Honda motorfejlesztését irányította, ám az általuk gyártott erőforrás év végi kivonulásuk miatt azonban sosem versenyzett. Ezenkívül 1993 és 2003 között az IndyCarban is tevékenykedett, 2009-től 2013-ig az utcai részlegükön kapott szerepet, azóta pedig a Honda amerikai motorsportrészlegét irányította főmérnökként.

A gyárban eközben ügyvezetőként Aszaki Jaszuaki veszi át az irányítást a motorok fejlesztésében, őt a versenyeken aligha látjuk majd feltűnni.

Haszegava Juszuke nemcsak Éric Boullier-éknek, a Honda F1-es programjának is búcsút inthet (Fotó: XPB) Haszegava Juszuke nemcsak Éric Boullier-éknek, a Honda F1-es programjának is búcsút inthet (Fotó: XPB)

A leváltott Haszegavának a Honda az F1-es projekten kívül talált új szerepkört, azaz a szakember a céget nem hagyja el. Tapasztalatait mostantól az utcai autógyártás kutatás-fejlesztési projektjeiben kamatoztatnák. A három szakember január első napján áll munkába hivatalosan új szerepkörében.

„A múltban az F1-es projekt vezetője felelt a technológiai fejlesztésekért és a versenycsapat irányításáért is. E két terület szétválasztásával úgy kívánjuk fejleszteni a struktúránkat, hogy mind a fejlesztőcsapat, mind a verseny- és tesztcsapat gyorsabban tudjon döntéseket hozni. Azzal, hogy biztosítja a fejlesztő és a versenycsapat megfelelő munkavégzését, a Honda szeretné elérni, hogy további késedelem nélkül folytathassa a munkát, és hogy a szurkolók csúcsszinten láthassák versenyezni a Toro Rosso-Hondát” – nyilatkozta Morijama Kacuhide, a Honda kommunikációs igazgatója az átszervezések kapcsán.

A Hondának 4. szezonjában is csak egy partnercsapata lesz, a Toro Rosso, míg a McLaren 2018-tól a Renault erőforrásait fogja használni.

Borítókép: Juszuke Haszegava (Fotó: XPB)

További tartalmak