Musorujsag
Élő Eredmények

Versenyzői top 10 – itt a csapatfőnökök 2017-es rangsora!

Versenyzői top 10 – itt a csapatfőnökök 2017-es rangsora!

Autosport
Elsöprő többséggel választották az év legjobb versenyzőjévé Lewis Hamiltont a csapatfőnökök. Tízes listájuk több meglepetést is tartalmaz.

Az Autosport című brit szaklapnál immáron hagyomány, hogy a szezon végén felkérik az F1-es istállók csapatfőnökeit, a szezon során nyújtott teljesítményük alapján értékeljék a versenyzőket. Csak az általuk a tíz legjobbnak tartott résztvevőt kellett rangsorolniuk, akiket a futamokon is alkalmazott pontszisztéma (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1) szerint díjaztak.

Ezúttal mind a 10 csapatvezető részt vett a szavazáson, mely a hitelesebb eredmény érdekében névtelenül zajlott.

A csapatfőnökök szerint egyértelműen a világbajnok Lewis Hamilton volt az idei év embere. A brit a lehetséges 250-ből 233 pontot gyűjtött be. Ez ugyan eggyel kevesebb, mint amennyit tavalyi elsősége során kapott, ám a Manor megszűnésével eggyel kevesebb szavazó is volt, tehát sikere jóval fölényesebb volt idén.

A bajnoksághoz képest azonban 2017 is hozott jelentős különbséget a csapatfőnökök által kialakított sorrendben. Sebastian Vettelt a két versenyt is nyerő Max Verstappen taszította le a második pozícióból – mindössze 2 ponttal előzte meg a németet.

A negyedik Daniel Ricciardo lett, mögötte 5.-ként a Force India tehetséges újonca, Esteban Ocon zárt. Az egész évben mindössze egyszer kieső, rendkívül kiegyensúlyozott és igencsak gyors francia 73 egységet gyűjtött, s ezzel megelőzte a sokra tartott, de ezúttal csak 6.-ként rangsorolt Fernando Alonsót.

Érdekesség, hogy a bajnokságban harmadik, három versenyt is nyerő Valtteri Bottast csak a 10. legjobbnak találták a szakemberek. Nála a Carlos Sainzcal holtversenyben végző, a Ferrarival idén versenyt nem nyerő Kimi Räikkönen és a Renault-nál egyébként a spanyolt legyőző Nico Hülkenberg produkcióját is jobbnak értékelték.

A 2017-es szezon legjobb versenyzői a 10 csapatfőnök szavazata alapján:

1. Lewis Hamilton – 233 pont

2. Max Verstappen – 143 pont

3. Sebastian Vettel – 141 pont

4. Daniel Ricciardo – 112 pont

5. Esteban Ocon – 73 pont

6. Fernando Alonso – 65 pont

7. Kimi Räikkönen – 49 pont

7. Carlos Sainz – 49 pont

9. Nico Hülkenberg – 47 pont

10. Valtteri Bottas – 39 pont

A szavazók: Toto Wolff (Mercedes), Maurizio Arrivabene (Ferrari), Christian Horner (Red Bull), Vijay Mallya (Force India), Claire Williams (Williams), Cyril Abiteboul (Renault), Franz Tost (Toro Rosso), Günther Steiner (Haas), Éric Boullier (McLaren), Frédéric Vasseur (Sauber)

Borítókép: Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Max Verstappen volt az idény három főszereplője (Fotó: XPB)

További tartalmak