Musorujsag
Élő Eredmények

Néha csak be kell fogni!

Néha csak be kell fogni!

F1i.com
„Fogd be!” – hangzott a 2017-es szezon egyik legcsattanósabb rádiós utasítása. Címzője reméli, Romain Grosjean jövőre kevesebbet nyafog…

Ezt megelőzően talán Maurizio Arrivabenétől hallottunk hasonlót 2016-ban Mexikóban, amikor az uralmát teljesen elvesztő Sebastian Vettelt próbálta lenyugtatni a verseny utolsó köreiben. Ám ő sem volt ennyire tömör és lényegre törő.

Az idei austini futam hajrájában a versenyzőivel általában megértő Günther Steinernél telt be a pohár, miközben Romain Grosjean sirámát hallgatta: „Szerintem le kéne állítanunk az autót, mert nem fog eljutni a végéig. Látom a ki****** bal kereket! Szóval most mit tegyünk, srácok, de komolyan?” – aggodalmaskodott a francia.

A válasz egy kijózanító pofonnal ért föl: „Fogd be!” – utasította őt csapatvezetőktől ritkán hallható nyers stílusban Steiner, egy kissé felbőszítve ezzel Grosjeant, aki megjegyezte: „Nem te játszol itt az életeddel.”

Az osztrák származású olasz vezető később már jókat viccelődött a történteken, elismerve, talán valóban durva volt egy kicsit. Ám még ma is jogosnak érzi reakcióját, mivel Grosjean –akinek rádiós panaszáradata állandó eleme a hétvégi közvetítéseknek – szerinte sokszor már önmagát hátráltatja szenvedélyességével. „Austinban már túlzásba vitte. Megmondtam neki, hogy halljuk őt, ám ha folyamatosan beszél, válaszolni nem tudunk neki. Ha mindig a rádión beszél, hogyan mondhatnánk meg neki, hogy mit csináljon? Valakinek le kellett állítani őt, és ez rendszerint én vagyok” – nyilatkozta Steiner.

Günther Steiner (Fotó: XPB) Günther Steiner (Fotó: XPB)

Elmondása szerint mindez nem idézett elő konfliktust közöttük, és úgy érzi, Grosjean a történtek után visszafogottabbá is vált. „Kevesebbet panaszkodik, de nem készítettem erről pontos tanulmányt. Lehiggadt, mert rájött, hogy ez nem segít. Szó sincs arról, hogy ez jó vagy rossz, csak nem segít. Miért kéne ezt csinálni, ha lehet konstruktív módon is dolgozni? Még mindig vannak dühkitörései, de általában már rövidebbek. Austinnal ellentétben, ahol nagyon rossz napunk volt.”

A Haas csapatfőnöke szerint ahhoz, hogy hatékonyan dolgozzanak együtt Grosjeannal, egyszerűen el kell tudniuk fogadni, hogy ilyen a temperamentuma. Ilyen téren egyébként őt sem kell félteni… „Még ha kielemezném, sem tudnék mit kezdeni ezzel. Néha beszélgetünk róla, de nem arról, hogy hogyan lehetne megoldást találni, inkább csak arról, hogy mit gondol, mi segíthetne. Lehiggadt már, de még mindig vannak kitörései, és ez nem is fog változni” – állapította meg beletörődően Steiner.

Borítókép: Romain Grosjeant néha muszáj elnémítani... (Fotó: XPB)

További tartalmak