Musorujsag
Élő Eredmények

Már tudjuk, melyik keverékek lesznek használatban 2018 első futamai

Már tudjuk, melyik keverékek lesznek használatban 2018 első futamai

Pirelli
December közepén az autóbemutatók és az előszezoni tesztek is távolinak tűnnek még, a Pirelli révén azonban kaptunk egy kis ízelítőt 2018-ból, a gyár ugyanis kijelölte az év első három versenyhétvégéjén használható keverékeit.

Jövőre tovább bővül a Forma–1 hivatalos gumiszállítójának kínálata, az eddigi palettához ugyanis hozzáadták a rózsaszín jelölésű hiperlágy abroncsokat, és a kék oldalfalú szuperkeményeket, igaz, az utóbbit egyelőre csak afféle „vésztartalékként” kezelik.

Ami a hiperlágyat illeti, a szezont követő gumiteszt alkalmával több pilóta is dicsérettel illette (Lewis Hamilton szerint például ez az eddigi legjobb abroncs, amit a Pirelli gyártott), debütálását tehát komoly várakozás előzi meg. Az első három forduló (Ausztrália, Bahrein és Kína) alkalmával azonban még egészen biztosan nem találkozunk vele.

Ausztráliában a lágy, a szuperlágy és az ultralágy kerül bevetésre, vagyis ezek közül a keverékek közül választhatnak majd a csapatok. Bahreinben a közepes, a lágy és a szuperlágy lesz használható, míg a kínai hétvégére egy első pillantására meglepő hármast választottak: a közepes és a lágy után – a szuperlágy kihagyásával – az ultralágy következik.

A 2018-as gumiskála (Grafika: Pirelli) A 2018-as gumiskála (Grafika: Pirelli)

Bár a vegyületek száma változik, a szabályok állandóak maradtnak, vagyis ahogyan 2017-ben, úgy a következő szezonban is félre kell tenni egyet a leglágyabb keverékből az időmérő edzés utolsó szakaszára. A 10 leggyorsabbnak ezt vissza kell szolgáltatnia, míg a többiek megtarthatják a futamra.

Ami a futamot illeti, a Pirelli kérésének eleget téve a két legkeményebb keverékből továbbra is félre kell tenni legalább egy-egy szettet a csapatoknak. A gumiszállító tehát összesen három szettet „választ” az istállók nevében a felhasználható tizenháromból. A maradékot a csapatok és a pilóták a házon belüli taktika meghatározását követően szabadon választhatják a kijelölt keverékekből.

Borítókép: A 2018-as Pirelli-gumik (Fotó: XPB)

További tartalmak