Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Kvjat tehetségesebb, mint Gasly és Hartley

Marko: Kvjat tehetségesebb, mint Gasly és Hartley

Motorsport
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko tehetségesebbnek tartja a Toro Rossótól menesztett Danyiil Kvjatot, mint az istálló jelenlegi versenyzőit, kiemelte azonban, hogy el kellett küldeniük az oroszt, hiszen az elmúlt másfél évben egyszerűen nem jöttek a jó eredmények.

A kisebb kategóriákban szép sikereket elérő Kvjat F1-es pályafutása gyorsan és ígéretesen kezdődött: az orosz pilóta 2014-ben többször megvillant a Toro Rossóval, a következő szezonban pedig tisztességesen helyt állt a Red Bullnál Daniel Ricciardo csapattársaként. 2016 elején azonban elveszítette a fonalat, a Spanyol Nagydíj előtt pedig versenyzői ülését is…

Legalábbis az anyacsapatnál, a Toro Rosso ugyanis „visszafogadta” őt, sőt a bikások 2017-re is bizalmat szavaztak neki. Hiába kapta azonban meg a második esélyt, a jó eredmények továbbra is elkerülték, miközben számos balesetbe is belekeveredett. Így aztán 2017 végén megváltak tőle, noha a Red Bull és a Toro Rosso emberei továbbra is tehetségesnek tartják. Volt csapatvezetője, Franz Tost például nemrég elmondta, reméli, valahol még újraindíthatja pályafutását.

Danyiil Kvjat (Fotó: XPB) Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

„Továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy remek alapgyorsasággal rendelkezik. A Red Bullnál néha még Daniel Riccardónál is gyorsabb volt, de valamiért tavaly és idén sem tudta megmutatni, milyen potenciál van benne. Túl sok balesetben volt benne. Ezek pedig kinyírták a teljesítményt, ami benne lett volna. Egy rövid szünet után – mely során összeszedi magát – talán visszatérhet az eredeti formájához egy másik csapattal” – nyilatkozta az osztrák szakember.

A Red Bull tanácsadója, a versenyzőkkel köztudottan szigorúan bánó Helmut Marko hasonló véleményt formált. „Szerintem Kvjat tehetségesebb, mint Pierre Gasly és Brendon Hartley” – mondta a Motorsportnak, utalva a Toro Rosso jelenlegi pilótapárosára. „Sajnos ezt csak az első évében mutatta meg a Toro Rossónál és a Red Bullnál is. Aztán, ellentétben Ricciardóval, drasztikus visszaesés következett a fék és a gumiproblémák miatt. Röviden: valamikor történt valami mentális oldalon, ami miatt elveszítette a sebességét” – tette hozzá.

„Rengeteget próbálkoztunk, de ez a sebesség nem jött vissza. Ötletünk sincs, mi történhetett. Gyakran került rajtbalesetekbe is, és védekezéskor sem volt mindig okos. Bekerült a saját burkába, nagyon nehezen fértünk hozzá, és semmit sem fogadott el, senkitől. Emlékszem, hogyan gázolt át a többieken a GP3-ban Monzában és Spában. A Toro Rossóval is volt, hogy az utolsó helyről indult, és a fékhibájáig még Räikkönent is támadta. Voltak szenzációs versenyei” – zárta gondolatát.

Danyiil Kvjat (Fotó: XPB) Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)
Borítókép: Danyiil Kvjat (fotó: XPB)

További tartalmak