Vettel lehiggad 2018-ra, Räikkönen az utolsó esélyét kapja

Nem látjuk viszont a forrófejű Sebastian Vettelt 2018-ban – véli (vagy inkább tanácsolja?) Sergio Marchionne, aki arra is utalást tett, hogy a következő szezon lehet Kimi Räikkönen utolsó esélye.

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Jóllehet, a Ferrari 2017-es szezonjának egyik legjellegzetesebb képe az, ahogyan szerelőik pánikszerűen kapják le az autó motorborítását a rajtrácson, percekkel a lámpák kialvása előtt, nem csak a műszaki problémák miatt úszott el az olaszok idei bajnoksága. Sergio Marchionne elnök többször is hangsúlyozta, a versenyzők is követtek el baklövéseket. Sebastian Vettel esetében Bakut és Szingapúrt szokás leggyakrabban emlegetni, valamint a mexikói rajtbalesetet.


E megingások csak erősítették a négyszeres bajnokról kialakult sztereotípiát: feszült helyzetekben hajlamos elveszíteni a fejét, s ezáltal az irányítást is. Marchionne is kritizálta már emiatt versenyzőjét, és a Ferrari karácsonyi ebédjén ismét szóba került a téma. „Nem tudom, hogy ez a törékenységen vagy a személyiségen múlik-e. Vettel engem a déli karakterekre emlékeztet, és többször demonstrálta ezt idén. De szerintem tanult a hibáiból, mert ő az a fajta fickó, aki mindent kielemez, így önmagát is. Szerintem 2018-ban nem látjuk viszont Vettel latinos személyiségét, mert eleget tanult. Emellett volt elég oka arra, hogy zavart legyen, hiszen volt pár nehezebb szezonja” – ecsetelte az olasz.


Szavait kétféleképpen lehet érteni: egyfelől azt üzeni, bízik Vettel képességeiben, másfelől amolyan utasítást is ad arra, mit tanácsos kerülnie a jövőben. „Továbbra is úgy vélem, kötelességünk olyan autót adni ezeknek a versenyzőknek, amellyel versenyre tudnak kelni a többiekkel. 2016-ban ez nem sikerült, de 2017-ben a Ferrari remek autót épített. Innentől pedig a felelősség már a versenyzőé, és ezt Vettel is tudja.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


„Én Schumacher pályafutásának csak az utolsó részét tapasztaltam meg, amikor a FIAT-hoz érkeztem, és amennyire emlékszem, az ő karaktere sem különbözött túlságosan Vettelétől. De nem akartam volna megváltoztatni Michaelt. Megtartottam volna ugyanolyannak, aztán ha történik valami, akkor megtörténik. Vettel esetében is ugyanez a helyzet.”


Maurizio Arrivabene csapatfőnök is a hétszeres világbajnokot hozta fel példaként, szerinte akármilyen karakter is Vettel, képes hasonló sikerekre. „Azt mondják, Vettel érzelmes ember. Én nagyszerű versenyzőnek tartom, aki ha állandóan nagy nyomás nehezedik rá, arra reagál. Sebastian egy nagy bajnok. Négyszer nem lesz csak úgy világbajnok valaki. Hamiltonnak is ennyi címe van, és őt már Schumacherhez hasonlítják. Vettel is erre a szintre sorolható.”Kár lenne Räikkönen dicstelen visszavonulásáért


Marchionne a csapat másik versenyzőjéről, Kimi Räikkönenről is véleményt formált, s a finn esetében is egyszerre dicsért és kritizált. „Kimi Räikkönent nagy versenyzőnek tartom, sosem kételkedtem a képességeiben. Elárulhatom, igazán remek fickó, máskülönben nem szerzett volna pole-t egy olyan pályán, mint Monaco.”
Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)


„Időnként öröm nézni őt, mert hihetetlenül hűvös. Vannak viszont napok, amikor rá sem lehet ismerni, mintha kikapcsolna. Meg kell értenünk, hogyan működik, és el kell érnünk, hogy mindig úgy teljesítsen, mint idén Monacóban. Gyakran beszélek vele, nagyszerű személyiség, óriási tehetség.”


A finnek csak 2018-ra van szerződése a csapattal, s mivel a Ferrari Charles Leclerc személyében a Saubernél már az F1-be juttatta talán legnagyobb tehetségét, nő rajta a nyomás is. Az elnök nem is titkolta: ha a „Jégember” nem lesz elég jó a következő szezonban, aligha adnak neki egy sokadik esélyt. „Kár lenne, ha úgy kellene lezárnia az F1-es pályafutását, hogy nem mutatta meg a benne rejlő potenciált és tehetséget. De ha nem találjuk meg a számításunkat, akkor választhatunk egy fiatal versenyzőt is. Leclerc, Verstappen vagy Giovinazzi esetében láthattuk, milyen minőségi tehetségek vannak a piacon” – figyelmeztetett Marchionne, arról megfeledkezve, hogy Max Verstappent 2020-ig a Red Bullhoz köti idén aláírt szerződése.