Bajnokesélyessé kell válnia Bottasnak – de nem túl barátságos ehhez?

Főnöke elvárja Valtteri Bottastól, hogy 2018-ban bekapcsolódjon a bajnoki címért folyó küzdelembe. De eleget tanult-e első évében, és nincs-e túlságosan is jóban Lewis Hamiltonnal ahhoz, hogy legyőzze őt?

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A Motor Sport magazin szakírója, Mark Hughes a közelmúltban egy átfogó elemzést készített arról, hogyan teljesített Valtteri Bottas első mercedeses évében Lewis Hamiltonnal szemben. A számok azt mutatják, hogy a finn egyelőre jócskán elmaradt elődjétől, Nico Rosbergtől, és összességében árnyalatnyival a brittel három szezont lehúzó Jenson Buttontől is.


Bottas 2017 azon időmérőin, melyek lehetővé teszik a nyílt összevetést, 13-5-ös vereséget szenvedett csapattársától, s átlagban 0,254 másodperccel bizonyult lassabbnak nála. Hamilton a versenyek 84,2%-án volt jobb nála. Nico Rosberg átlagos időmérős lemaradása 2013 és 2016 között 0,023 és 0,141 másodperc között mozgott, Jenson Buttoné 0,207 és 0,314 között, Heikki Kovalainen 2008-ban 0,291, 2009-ben 0,274 másodperces hátrányt szedett össze, míg Fernando Alonso 2007-ben mindössze 0,014-del volt lassabb. Ami a versenyeket illeti, Rosberg azok 65,4%-át bukta el Hamiltonnal szemben, Buttonnél 61,3%, Kovalainennél 65,2% volt az arány, míg a 45,45%-os Alonso többször nyert, mint ahányszor veszített – igaz, ő még egy újonc Hamiltonnal küzdött a McLarennél.


E számokból az derül ki, hogy Bottas ugyan képes buttoni egykörös tempóra, ám kevésbé erős és következetes a versenyeken, miközben nem tudta annyira megszorongatni Hamiltont, mint Rosberg vagy Alonso.Az összevetés kegyetlensége


A számok ugyanakkor nem mondják el a teljes történetet. Nem beszélnek arról, hogy Bottasnak minden idők legjobb és legérettebb Hamiltonja volt az ellenfele; nem tájékoztatnak arról, hogy a finnek ez volt az első éve egy nyerő autóban, s csak januárban kezdte meg a munkát új csapatával; és azt sem mondják el, hogy a második félévben technikai és pszichológiai szempontból is komoly válságba sodorta őt a szeszélyes W08-as Ezüstnyíl és a másik versenyző azzal nyújtott teljesítménye.
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


Hughes részletezte, hogyan nehezítette meg Bottas dolgát, hogy autójukkal nehéz volt megtalálni a tökéletes egyensúlyt, s az pályánként, kanyartípusonként, az aszfalt minőségétől függően is folyton másképp viselkedett. A legnagyobb gondot az jelentette számára, hogy nem tudott az ízlésének megfelelően elfordulni: választania kellett, hogy lassabban megy-e, vagy kockáztatja az első gumik túlmelegedését.


A helyzet alaposan elbizonytalanította őt, ingadozóvá tette teljesítményét, és erre rátett egy lapáttal, hogy közben a saját gondjait mérnökei segítségével egyre jobban megértő Hamilton a nyári szünet után elképesztő menetelésbe kezdett, s levegőhöz sem hagyta jutni őt.Elvárják tőle, hogy bajnokesélyes legyen


Bottas a szezon végi sikereivel (két pole, egy győzelem) szépített az összképen, elmondása szerint megtanulta a leckét, s az önbizalma is visszatért, ám kérdés, 2018-ban mire jut ezzel egy négyszeres világbajnok mellett. Toto Wolff mindenesetre máris jelezte, ő nem kisebb tettet vár el tőle, mint hogy aktív részese legyen a bajnoki címért folyó csatának. Ehhez pedig a fenti számoknál lényegesen jobb mutatókat kell produkálnia Hamilton ellen.


„Ez lesz a feladata. Láthattunk tőle pár kiemelkedő versenyt, mint Szocsiban, Ausztriában, aztán a nyári szünet után Lewis nagyon felerősödött, előrelépett, Valtteri pedig hátra. De év végére összeszedte magát, és mivel finn, jellemzi a ’soha nem adom föl’ hozzáállás, a ’sisu”. Arra számítok tőle, hogy a Forma–1 legjobbja ellen a sok leckét megtanulva erősen tér vissza” – nyilatkozta a csapatvezető az ESPN-nek.


Ehhez persze nemcsak felkészültebbnek kell lennie, de fejben erősnek is. Bottas és Hamilton első évükben harmonikus kapcsolatot ápoltak, a brit nem is győzte dicsérni őt emiatt. Kettejük egymás elleni mutatóit látva pedig megállapíthatjuk, talán nem is véletlen ez a nagy elégedettség...Hamilton túl jól érzi magát mellette?


Nico Rosbergnek hosszas küzdelem után azért is sikerült felülmúlnia Hamiltont 2016-ban, mert nemcsak a pályán nyújtotta a legjobbját, de azon kívül is minden trükköt bevetett ellene, hogy kizökkentse őt a 2017-ben annyira élvezett egyensúlyából.


Bottas maga alatt vágná a fát a baráti hangulattal, amely csak erősíti legyőzendő ellenfelét?


Wolff úgy véli, versenyzője efféle módszerek nélkül is képes boldogulni. „Ez nem Valtteri stílusa. Ő a pályán, a lehető legjobb módon szeretné elvégezni a feladatot, és bizonyos pályákon a képességei révén már ő volt a mérce. Valtteri javítani fog a gyenge pontjain, és tovább fog dolgozni az erősségein. Ő egy négyszeres világbajnok ellen akar helyt állni, brutálisan őszinte önmagával szemben, és ha előrébb lép és kihívója lesz Lewisnak, akkor kivívja a helyét az F1 legjobbjai között. Ha pedig nem, maga is tudni fogja, hogy nincsenek kifogások” – vetítette előre az osztrák.
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


Ő azonban korábbi menedzsereként ismeri annyira Bottast, hogy elhiggye róla, nem törik meg e súly alatt, s célt ér. „Elsőként önmagának akar bizonyítani. A szezon során felmérte, milyen hiányosságai vannak, tudja azt is, hol vannak előnyei. Már tíz éve ismerem Valtterit. Még kölyökként bukkant föl az irodámban, egy pulóver volt rajta, semmi zakó, az apja se volt vele, és elképesztő akaratereje volt. Ő egy acélos karakter, ezért kétségem sincs afelől, hogy 2018-ban egy jobb Valtterit fogunk látni.”


Hogy az mire lesz elég, majd a jövő évi új mutatókból fog kiderülni – ahogy az is, a kovalaineni vagy a rosbergi irányba kanyarodik-e a pályafutása.