Az Aston Martin támogatja Todt javaslatát

Az Aston Martin vezérigazgatója, Andy Palmer támogatja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) első emberének világmotorokkal kapcsolatos javaslatát. A szakember szerint ennek a bevezetésével nagyobb hangsúly kerülne a pilótákra.

Fotó: XPB

Az FIA-t irányító Jean Todt a tavalyi év végén „dobta be” ismét az úgynevezett világmotorok ötletét, ami először elődjének, Max Mosley-nak a fejéből pattant ki 2009-ben. Az elképzelés szerint több rangos versenysorozatban is ugyanazt a motorformulát használnák, vagyis egy gyártó nemcsak az F1-ben futtathatná erőforrásait, hanem több szériában is, anélkül, hogy újat kelljen terveznie.


Ha az elképzelés valósággá válna, sokak szerint több nemzetközi mezőny is színesedne, hiszen nőne a részt vevő gyártók száma, és a költségek is csökkenhetnének, hiszen egy cégnek csak egyfajta erőforrás előállítására kellene összpontosítania.
Jean Todt (Fotó: MTI/EPA) Jean Todt (Fotó: MTI/EPA)


Vagyis két komoly, a motorsportok világát jelenleg meghatározó problémára is választ kínál. Nem meglepő tehát, hogy vannak támogatói; egyikük az F1-ben a Red Bull névadó szponzoraként már az idei évben is megjelenő Aston Martin vezérigazgatója, aki nemrég azt is elhintette, cége 2020 után akár motorszállítóként is beszállhat. Persze ennek a legfőbb kritériuma az, hogy csökkenjenek a motorkészítés költségei…


„Két dologgal magyaráznám, miért támogatom” – kezdte Palmer, amikor a világmotorokról kérdezték. „Az egyik az, hogy néhányan jó üzletet csinálhatnak abból, hogy erőforrásokat gyártanak, ahelyett, hogy csak marketingjátszmát űznének. Ez pedig jó dolog. Másodszor pedig, mindez visszahelyezi a hangsúlyt a versenyzőkre” – magyarázta.


A legfrissebb hírek szerint abban az esetben, ha az ötlet megvalósulna (fontos kiemelni, hogy egyelőre tényleg csak egy javaslatról van szó) Forma–1 mellett az F2, az F3, a GP3, a hosszútávú sportautó-világbajnokság (WEC) és az IndyCar használná a „világmotort.” Palmer pedig azt javasolta, hogy az olyan „topszériák”, mint a DTM (német túraautó-bajnoság) vagy a Super GT is használhatnák ennek az erőforrásnak valamilyen verzióját.
Fernando Alonso (Fotó: McLaren-Honda-Andretti) Fernando Alonso Indianapolisban (Fotó: McLaren-Honda-Andretti)