Musorujsag
Élő Eredmények

Brown: Nagy tűzijáték lesz idén!

Brown: Nagy tűzijáték lesz idén!

James Allen
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown úgy érzi, a 2018-as év a csapatok és a Liberty Media vitáitól lehet hangos, néhány gyár ugyanis már 2017 végén éles kritikákkal illette a többségi tulajdonost. Ő maga több időt adna az amerikaiaknak, és jobban örülne, ha mindenki együttműködne velük.

Felemásra sikeredett a Liberty Media első éve a királykategóriában: kezdetben az ötleteik pozitív fogadtatásban részesültek, a szezon végén viszont – amikor az új motorformula és a költségcsökkentés került terítékre – a kritikák középpontjában találták magukat. Ötleteiket sokan bírálták, a Ferrari pedig a kiszállás lehetőség is felhozta.

Miközben az olaszok és a Mercedes is „nekiesett” az új többségi tulajdonosnak, vannak, akik türelemre intenek. A Red Bull és a McLaren vezetősége például folyamatosan együttműködésre biztat, és kiemeli, az amerikaiaknak több időre van szükségük. Azt viszont már ők is belátják, hogy a 2017-es év első hónapjaira jellemző békés hangulat egy időre biztosan elillant. „A mézeshetek véget értek” – jelentette ki egyértelműen a McLaren ügyvezetője, Zak Borwn.

Zak Brown és Chase Carey (Fotó: XPB) Zak Brown és Chase Carey (Fotó: XPB)

Néhány komoly csapatvezető már nyíltan kritizálta a Libertyt. Én egyébként jobban örülnék, ha valamivel konstruktívabbak lennénk.  Csak az elmúlt fél-egy év alatt tették be a lábukat ebbe az üzletbe, és most egy olyan sportágat kell futtatniuk, amit korábban meglehetősen egyedien üzemeltettek” – utalt az előd, Bernie Ecclestone munkamódszereire.

„Fel kellett építeniük a saját infrastruktúrájukat, meg kell ismerniük a környezetet és el kellett határozniuk, mibe fektetnek. Ráadásul mindezt egyszerre! A saját tapasztalataimból tudom, hogy ez legalább egy évet vesz igénybe. Nekem már sikerült megoldanom ezeket a dolgokat, és szerintem ők is hasonló cipőben járnak. Az F1 egy gyorsan változó és türelmetlen sport, a csapatok pedig nem tudnak csak a Liberty-re támaszkodni, hogy megoldják a problémákat. Való igaz, rengeteg kihívással kell szembenéznünk, de az lenne a lényeg, hogy ezeket lehetőségekké alakítsuk” – magyarázta.

Ami a folytatást illeti, a jövővel kapcsolatos tárgyalások 2018-ban is folytatódnak, Brown pedig komoly „összecsapásokra” számít a felek között. „Egész évben folynak majd a komoly tárgyalások a csapatokkal a különböző szerződésekről, és szerintem nagy tűzijáték lesz, ez már most látható. Nem hiszem, hogy csendes időszak vár ránk. A Ferrari valóban kiszállhat, ha nem tetszenek neki az új szabályok? Megvan erről a véleményem, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő” – zárta gondolatát.

Jérome Stoll, Chase Catey és Ross Brawn Jérome Stoll, Chase Catey és Ross Brawn
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak