Két nehéz év után: Most jól áll a Sauber!

A csapatvezető, Frédéric Vasseur úgy érzi, 2018 sokkal versenyképesebb év lesz a Sauber számára azt követően, hogy az istálló egy teljesen új projektbe kezd az Alfa Romeóval és a Ferrarival, melynek keretében már a legfrissebb fejlesztésű erőforrásokat használja.

Alfa Romeo-Sauber (Fotó: Sauber)

A Sauber 2016-ban komoly anyagi gondokkal szembesült, és csak az új befektetőknek köszönhetően sikerült kimásznia a gödörből, a problémák azonban a tavalyi évre is rányomták a bélyegüket. A csapat elcsúszott az autó tervezésével és csak egyéves Ferrari-motorokat használt (ennek a döntésnek a hátterében is pénzügyi okok húzódtak), így végül utolsó lett a bajnokságban.


„Nem csak egy gyenge pontunk volt” – hangsúlyozta a csapatvezető, Frédéric Vasseur az Auto Hebo című francia lapnak adott nyilatkozatában. „A gyengébb szereplés a csapat 2016-os nehézségeinek az eredménye volt. A 2017-es autónk nagyon későn készült el. A projekt teljesen új volt, és amikor az ember féléves késésben van, akkor csak újabb és újabb problémával szembesül. Nehéz helyzetben voltunk, és nagyon nehéz volt felzárkóznunk” – magyarázta.
Charles Leclerc és Marcus Ericsson (Fotó: Sauber) Charles Leclerc és Marcus Ericsson (Fotó: Sauber)


Idén azonban minden megváltozhat: az Alfa Romeónak (az olasz gyár főtámogatóként segíti a csapatot) köszönhetően az anyagi hátterük stabilabb lesz, mint bármikor az előző években, autójuk fejlesztését ezúttal időben elkezdhették, és az Alfa-üzlet hozadékaként már ők is a legfrissebb Ferrari-motorokat kapják a gyártól.


„Az a döntés sem segítette a dolgunkat, melynek értelmében tavaly egyéves erőforrásokat használtunk. Most viszont egy teljesen új projekt vette kezdetét. A Sauber tavaly nagyon későn kezdte a munkát, de a 2018-as előkészületek már a tervek szerint zajlanak. Azt persze csak az első barcelonai teszteken tudjuk majd meg, hogy mindezeknek köszönhetően hol állunk az erősorrendben” – jelezte a francia szakember, aki nem tűzött ki teljesíthetetlen célokat, többször elmondta ugyanis, folyamatosan akar fejlődni a csapattal, így idénre a mezőny utolérése lesz a cél.


A svájciak pilótafronton is újítottak: Marcus Ericsson mellé a Ferrari által támogatott Charles Leclercet szerződtették, aki tavaly a Forma–2-es bajnokság domináns megnyerésével hívta fel magára a figyelmet (előtte pedig a GP3-ban mutatott hasonlóan erős teljesítményéve). Sokan az F1-ben is szép eredményeket várnak a monacóitól, míg az istállótól javuló teljesítményt. „Való igaz, komolyak az elvárások, és azt hiszem, jól választottunk. Az új Ferrari-motor nagy előrelépés lesz, és az autót is új filozófia szerint tervezhetjük” – zárta gondolatát Vasseur.
Frédéric Vasseur (Fotó: XPB) Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)