Miért tűnt el Hamilton?

Újévi nagytakarítást tartott Lewis Hamilton a közösségi oldalain. A briteket nem hagyja nyugodni a kérdés: mi állhat a háttérben?

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Mercedes címvédője még december végén törölte az összes bejegyzését az Instragramon és a Twitteren – egyedül Facebook-oldalát hagyta érintetlenül. Történt mindez azok után, hogy egy karácsonykor közzétett videóval, melyben öltözéke miatt kérdőre vonta a hercegnőruhát viselő unokaöccsét, kritikaáradat zúdult rá. Lewis Hamilton azóta sem kommunikált a nyilvánossággal, még január 7-én, 33. születésnapján sem adott hírt magáról.


Az internetes némaságára konkrét indoklás azóta sincs, a brit sajtót viszont nagyban foglalkoztatja a téma. Már csak azért is, mert a négyszeres bajnok a közösségi médiában messze a legnépszerűbb versenyzője az F1-es mezőnynek a több mint 5 milliós követőtáborával, cselekedeteinek pedig súlya van, s az F1-re is hatást gyakorol.


A McLaren marketingvilágból érkező vezetője, Zak Brown szerint már csak ezért is jó lenne, ha Hamilton a régi aktivitással térne vissza a közösségi oldalakra. „Úgy fest, a reakciók lelombozták őt, és eljutott arra a pontra, hogy azt mondja, inkább nem csinál semmit” – kommentálta a versenyző lépését az Autosport International rendezvényen a wokingi ügyvezető. „Ez sajnálatos a sok szurkoló szempontjából, akik szeretik Lewist, és szeretnék tudni, hogy épp mi történik vele. Remélhetőleg rendeződik a helyzet. Szeretnénk hallani Lewisról, és neki van a legtöbb követője. Ha kivonul a közösségi médiából, az mindenki számára nagy veszteség.”
Ez az üres oldal fogadja Hamilton követőit az Instagramon (Fotó: Instagram) Ez az üres oldal fogadja Hamilton követőit az Instagramon (Fotó: Instagram)


Brown szerint a versenyzőt érő támadások sem feltétlenül voltak jogosak. „Eléggé szerencsétlenül jött ki, hogy az emberek hirtelen nekiestek. Lefogadom, hogy ha a kritikusok többsége találkozna Lewisszal, még így is kérne tőle egy autogramot” – vélekedett az amerikai.


A BBC eközben próbált utánajárni, mi állhat Hamilton lépése hátterében, ám nem jártak túl nagy sikerrel. Azt viszont forrásaiktól megtudták, hogy a „nagytakarításnak” nem feltétlenül van köze a december végi támadásokhoz, mivel a posztok törlését már azt megelőzően is tervezték, hogy tiszta lappal vághassanak neki a 2018-as évnek.


Felkeresték a bajnok tanácsadóját is, aki azonban szűkszavúnak bizonyult. „Nem kommentáljuk ezt a témát. Nem gondolnánk, hogy a közösségi médiában tartott szünet hírértékkel bírna a szünetben” – reagált.


A gyakorlat viszont épp ennek az ellenkezőjét mutatja. Talán a hercegnőruhás videó, talán a korábbi közösségi médiás balhék miatt, de Hamilton cselekedete nem hagyja nyugodni a briteket, és mivel semmi sem történik jelenleg az F1-ben, idő is van ezzel foglalkozni. A BBC már azt is boncolgatja, lehet-e hatása a történteknek Hamilton 2018-as szezonjára, mely így várhatóan nem azzal indul, hogy a várakozásairól és a címvédésről fogják faggatni a teszteken vagy a csapat bemutatóján tartott sajtótájékoztatóján, hanem e témáról.
Lewis Hamilton 2016-ban Szuzukában csak addig mosolygott, amíg mobilján őzikét kreált Carlos Sainzból a sajtótájékoztatón... (Fotó: XPB) Lewis Hamilton 2016-ban Szuzukában csak addig mosolygott, amíg mobilján őzikét kreált Carlos Sainzból a sajtótájékoztatón. Aztán jött a miniháború a brit sajtóval (Fotó: XPB)


Korábban már láthattunk példát arra, ennek milyen nem várt hatásai lehetnek. 2016-ban Szuzukában azzal haragította magára a médiát, hogy az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján Snapchaten rajzolgatott, miközben őt próbálták kérdezni. Nico Rosberg vallja, e figyelemelterelésnek köszönhetően sikerült legyőznie akkori csapattársát azon a hétvégén.


A BBC kérdésfeltevését, „Kerülhet-e ez a bajnoki címébe?”, mindazonáltal túlzónak érezzük. Főleg, ha előre tervezett, tudatos lépésről van szó. Hamilton a múlt szezon végén többször is célozgatott arra, hogy az elkövetkező hónapokban készül valamilyen, az F1-en kívüli projektjeivel kapcsolatos bejelentésre, ám részleteket nem osztott meg róla. Ha innen nézzük a dolgot, hallgatása mindenesetre máris nagyobb figyelmet irányított rá, mint pár Roscoe kutyáról és jet-skizésről posztolt fotó…