Musorujsag
Élő Eredmények

Webber: A Red Bull ellágyult

Webber: A Red Bull ellágyult

Motorsport
Ellágyult és lehiggadt a Red Bull, már ami a pilótaprogramot illeti – véli a csapat korábbi versenyzője, Mark Webber, aki nagyra tartja a bikások tanácsadóját, Helmut Markót, amiért megadta a második esélyt Brendon Hartley-nak.

Webber elárulta, a Red Bull őt is felkereste, mielőtt bizalmat szavazott az új-zélandi versenyzőnek, akinek 2017 végén szavaztak ismét bizalmat – hét évvel azt követően, hogy menesztették juniorprogramjukból. Az ausztrál úgy érzi, Hartley alkalmazása egyértelműen arra utal, hogy a cég korábban „szőrösszívűnek” tartott tanácsadója változtatott felfogásán.

„Azt hiszem, a Red Bull ellágyult egy kicsit” – nyilatkozta a Motorsportnak a csapat pilótaprogramjáról. „Már nem annyira intenzív, mint volt az előző években, akkoriban ugyanis ez valószínűleg nem jöhetett volna össze. Kalapot kell emelnünk Helmut előtt! Átvizsgálta a dolgot, és megadta a második esélyt Brendonnak. Most másmilyen a környezet, sokkal nyugodtabb, és ez szerintem előre mutató dolog” – tette hozzá a korábbi bajnoki bronzérmes.

Mark Webber Fotó: xpbimages.com Mark Webber Fotó: xpbimages.com

Debütálása előtt Hartley is elismerte, hogy a 2010-es évek elején még nem volt eléggé felkészült az F1-es szerepléshez, azzal kijelentéssel pedig Webber is egyetért, hogy a most 28 éves versenyző már sokkal értebb és összetettebb, vagyis készebb F1-es alapanyag. „Nyíltan elismerte, hogy fiatalkorában nem volt kész. Vannak, akik érettebbek, és vannak olyanok, akik elég korán kezdik. Rengeteg versenyző örülne a második esélynek, amit most ő össze tudott hozni” – magyarázta.

Hartley az ellen a Danyiil Kvjat ellen nyerte el a Red Bull bizalmát, aki sokkal látványosabban teljesített a juniorkategóriákban. Webber a téma kapcsán kiemelte, ez nem minden esetben jelent egyet azzal, hogy a pilóta a Forma–1-ben is helyt áll majd. Példaként Jan Magnussent hozta fel, aki impozáns juniorpályafutása után csak másfél nem túl sikeres évet töltött az F1-ben.

„Sok versenyzőt láttunk már, aki hihetetlenül teljesített a juniorkategóriákban, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a Forma–1-ben. Az F1 egy kicsit olyan, mint egy Michelin-csillagos étterem, ahol főszakácsként több fogáshoz is értened kell. A kisebb kategóriákban nem, ott elég, ha egy-két fogásban jó vagy. Az F1 viszont kemény teszt, mert rengeteg feladatot kell elvégezni és sok emberrel kell együttműködni. A kisebb kategóriákban más a helyzet, ott, ha gyors vagy, jönnek az eredmények, de később hideg fejre és önuralomra is szükséged van” – zárta gondolatát.

Brendon Hartley (Fotó: XPB) Brendon Hartley (Fotó: XPB)
Borítókép: Mark Webber, Timo Bernhard és Brendon Hartley (Fotó: XPB)

További tartalmak