Musorujsag
Élő Eredmények

Lesajnált USA – nekiestek a Haas-főnöknek az amerikaiak

Lesajnált USA – nekiestek a Haas-főnöknek az amerikaiak

Autosport, Twitter
Sikerült magára haragítania az amerikai versenyzőtársadalmat a Haas csapatfőnökének egy ártalmatlannak hitt kijelentésével.

A harmadik Forma–1-es szezonjára készül az évtizedek óta első amerikai csapat, a Haas. Miközben megalakulásuk után sűrű találgatás zajlott arról, versenyzőket is hoznak-e magukkal az Egyesült Államokból, egyelőre továbbra is Romain Grosjean és Kevin Magnussen francia-dán párosában bíznak, s a belátható jövőben nem is mutatkozik esély arra, hogy egy amerikait szerződtessenek.

Günther Steiner szerint ehhez igencsak sovány a tengerentúli piac kínálata. „Ez nem szerepel a listánk élén” – nyilatkozta, amikor arról kérdezték, mennyire fontos a Haasnak, hogy legyen hazai versenyzője. „Akkor fog ott szerepelni, ha lesz egy jó versenyző. Akkor nyilván szeretnénk. De ha van egy igazán jó, biztosan hozzánk akarna jönni? Olyan amerikait nem akarunk, aki nem képes egy bizonyos szintet hozni, az a sportágnak sem lenne jó. Jó lenne szerződtetni valakit, de véleményem szerint pillanatnyilag senki sem áll készen az F1-re az Egyesült Államokból.”

Ez utóbbi megjegyzése sokakat szíven szúrt az USA-ban. Még úgy is, hogy az F1 radarján valóban nincs jelenleg amerikai. Legutóbb Alexander Rossi képviselte az országot, rajta kívül a múlt ősszel az IndyCar-bajnok Josef Newgarden nevét hozták hírbe a Toro Rossóval, míg Haas a fiatal versenyzők tesztjén ültette autójába a 19 éves – szerény eredménysorral rendelkező – Santino Ferruccit.

Günther Steiner (Fotó: XPB) Günther Steiner (Fotó: XPB)

„Téves és arrogáns” – kommentálta két szóval Steiner kijelentését az amerikaiak legutóbbi F1-es bajnoka, Mario Andretti. Honfitársai közül viszont nem mindenki fogta ennyire vissza magát. „Hogy hívhatjátok magatokat amerikai csapatnak, ha közben teljesen lehordjátok a »hazátok« versenyzőit? Még csak nem is vettetek fontolóra egyetlen amerikai versenyzőt sem” – vette Steiner szemére az IndyCarban versenyző Conor Daly.

Kollégája, Graham Rahal is felháborítónak találta a Haas-főnök megnyilvánulását. „Elég vicces a Haas mentalitása: »az amerikaiak nem elég jók«. De soha nem is adtak nekünk lehetőséget. Teljes baromság! Haas, ha ti ezt elhiszitek, miért nem kerestek minket, hogy tehessünk egy próbát? Az amerikai versenyzők átkozottul jók. Sok tehetség van itt, ezt merem állítani. De maradjunk az IndyCarban, mert ott messze nagyobb a versengés.”

A brazilként az Egyesült Államokban sztárrá váló Gil de Ferran sem tud egyetérteni azzal, hogy az USA nem termel ki tehetségeket. „Nem hinném, hogy ez fair megállapítás volt. Sok nagyszerű amerikai versenyző van jelenleg az IndyCarban, nagyon tehetséges versenyzők. Sok fiatal amerikai tehetség viszont inkább másfajta sorozatokra koncentrál, például a Stock carra. Emellett vannak idősebb vagy már vissza is vonult versenyzők, mint Tony Stewart, Jeff Gordon, Jimmie Johnson, akik roppant tehetséges egyéniségek. Rájuk nézve ez nem volt fair. Emellett Alexander Rossi is nagyon tehetséges, Newgarden is nagyon tehetséges, és sok fiatal van még.”

Gil de Ferran (Fotó: Photo4 / XPB Images) Gil de Ferran (Fotó: Photo4 / XPB Images)

A nyáron Lewis Hamilton is tett az amerikai szériákra nézve nem túl hízelgő megjegyzést. Fernando Alonso Indy 500-as eredményei kapcsán megjegyezte, ha egy F1-ből érkező újonc ennyire könnyedén válik egyből az élmezőny tagjává az IndyCarban, az sokat elárul az ottani mezőny F1-hez képesti minőségéről.

De Ferran szerint azonban nincsenek törvényszerűségek, mindkét sorozat tud olyan tehetségeket felmutatni, akik a másik szériában is megállják a helyüket. „Egyes európaiak átjönnek az Államokba, és nem megy nekik. És fordítva is igaz. Az IndyCar és a Forma–1 nagyon különbözik. Sébastien Bourdais-nek szép pályafutása van Amerikában és az IndyCarban, és nagyon jó volt az európai együléses sorozatokban is. Sebastian Vettel legyőzte őt, de ő Kimi Räikkönent is legyőzi. Butaság hozzá mérni őt, hiszen egy négyszeres világbajnokról beszélünk. Aztán ott volt Juan Pablo Montoya és Jacques Villeneuve is, akik mindkét bajnokságban sikeresek voltak” – sorolt fel kivételes eseteket.

Jeff Gordon eközben rámutatott, nem önmagában a tehetség hiányzik az amerikaiak F1-es sikeréhez. „Az F1-es csapatok sosem fognak felkarolni egy amerikai versenyzőt, csakis akkor, ha Európában képezik és támogatják őket már kilen-tízéves koruktól fogva. Sok amerikai tehetség válhatna sikeressé, ha megkaphatná a lehetőséget és a minőségi feltételeket, de ez nem fog mostanában bekövetkezni” – állapította meg a négyszeres NASCAR-bajnok.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak