Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Kubica szerződése újabb nagy lépés a végső cél felé

Rosberg: Kubica szerződése újabb nagy lépés a végső cél felé

Auto Motor und Sport, F1Reports
Robert Kubica ugyan egyelőre nem versenyezhet, Nico Rosberg így is nagy előrelépésnek látja szerződtetését. Szergej Szirotkin menedzsere eközben megvédte a Williams döntését.

A Williams kedden helyére rakta a kirakós utolsó kockáit, és bejelentette, Szergej Szirotkint állandó versenyzőnek, Robert Kubicát pedig harmadik számú versenyzőnek szerződtette. Döntésüket többféleképpen is szemlélhetjük. Mondhatjuk, hogy a csapat túlságosan bizonytalan volt Kubica képességei kapcsán, ezért nem őt választotta – de azt is, hogy még mindig bízik annyira a lengyelben, hogy időt és újabb esélyt adjon neki. Mondhatjuk, hogy Szirotkinnel a pénzt választották inkább – de azt is, hogy a Kubica körüli bizonytalanság miatt a biztosabb út, a kiszámíthatóbb teljesítmény mellett döntöttek.

E kettősségben tulajdonképpen mindenki profitál. Szirotkin megvalósítja élete álmát, F1-es versenyző lesz. A Williams kap egy lassúnak semmiképpen sem nevezhető fiatalt, akiből még bármi lehet, mellé pedig 15-20 millió eurót. Emellett ott lesz neki a nagy marketingértékkel bíró Kubica is, aki tapasztalatával és motiváltságával csak jót tehet a csapatnak; valamint vele együtt az esély arra, hogy később egy nagy név legyen az állandó versenyzőjük. Kubicának pedig eközben nem kell lemondania a céljáról: kevesebb nyomás mellett folytathatja a felkészülését, időt nyer, bizonyíthatja, hogy képes még a magas szintű versenyzésre.

Miután decemberben kiderült, hogy Szirotkin lehet a befutó, a lengyel menedzsmentje azonnal az alternatív lehetőségről kezdett el egyeztetni a Williamsszel. Ennek vége az lett, hogy szerződésében garantáltak neki meghatározott mennyiségű tesztlehetőséget az aktuális autóval, ami a mai tesztkorlátozások idején mindennél többet ér számára, hiszen a legnagyobb kérdőjel kiegyensúlyozatlan teljesítménye miatt volt körülötte, ami pedig nem feltétlenül sérülésének, inkább a hosszú kihagyásnak, az új technológia és az új gumik ismeretlenségének a következménye.

A Kubicát hónapok óta menedzserként segítő Nico Rosberg már csak ezért is pozitívan nyilatkozott a megállapodásukról, kiemelve, ügyük nem torpant meg, a harmadik számú státusz is hatalmas előrelépés. Tulajdonképpen a második legjobb megoldás a visszatérés után. „Így Robertnek lehetősége lesz sok kilométert teljesíteni. Számára ez egy óriási szerződés, mindenképpen egy lépés a helyes irányba” – kommentálta a 2016-os világbajnok a bejelentést az Auto Motor und Sportnak.

A német szaklap úgy tudja, a 33 éves versenyzőnek egyelőre még csak szponzori támogatást sem kellett vinnie a csapathoz, szerepköre pedig valós és komoly lesz, meg is fogják fizetni érte. Ez pedig szintén azt jelzi, hogy bármennyire is bizonytalan a Williams, továbbra is látja benne a lehetőséget. És továbbra is próbálja kideríteni, nem téved-e.

Robert Kubica (Fotó: Williams) Robert Kubica (Fotó: Williams)

A végső válaszig pedig igyekszik biztosra menni, és az Abu-Dzabiban kiegyensúlyozottabb Szirotkinnel gyűjtögetni a pontokat. Ahogyan eddig is jellemző volt, borítékolható, hogy a csapatnak 2018-ban folyamatosan cáfolnia kell majd, hogy csakis a pénz számított nekik, s ezért alkalmaztak két fizetős versenyzőt. Az oroszt támogató SMP sportigazgatója, Mika Salo szerint azonban e vélemény igazságtalan, a csapat pedig a lehető legésszerűbb utat választotta. „A Williams-szerződés gyorsan megszületett, a tárgyalások nem tartottak olyan sokáig. A Williams a legjobb választás Szirotkin számára, mert egy jó csapatról van szó. Fiatal csapattársa lesz, mindketten éhesek a sikerre” – nyilatkozta a finn MTV-nek a korábbi versenyző.

Ami a folyton emlegetett 15-20 millió eurós szponzorpénzeket illeti, nem győzte hangsúlyozni, a felszín alatt tartalom is van. „Szergej okos fickó, sokat tud a mérnöki oldalról, a technológiáról, és már van tapasztalata az F1-ről a Renault-tól.”

Ami a két fiatal versengését illeti, hozzátette: „Szerintem azonos szinten állnak, de csak a versenyeken derül ki, hogy így van-e. Biztosra veszem, hogy kemény csatát fognak vívni egymással, és ez előrébb fogja vinni a csapatot, jó eredményeket fog hozni mindkettejük számára.”

Az SMP bank első embere, Borisz Rotenberg pedig arra is rámutatott, milyen pozitív hatásai lehetnek Szirotkin szereplésének az orosz autósportra. „2018-ban bemutatkozunk a Forma–1-ben. Ez mindenképpen nagy öröm az orosz szurkolók számára, és jelentős hatással lesz az orosz motorsport fejlődésére.”

De vajon milyen hatással lesz a Williamsére? Bejelentések ide vagy oda, erre a kérdésre továbbra sincs biztos válasz.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak