Musorujsag
Élő Eredmények

Visszatér az F1-be a McLaren korábbi csapatfőnöke

Visszatér az F1-be a McLaren korábbi csapatfőnöke

Reuters, Autosport
Rég látott arc tér vissza a Forma–1-be: az FIA-nál kapott átmeneti feladatot a McLaren korábbi csapatfőnöke, Martin Whitmarsh.

Huszonöt éven át szolgálta a McLaren csapatát Martin Whitmarsh, sokáig Ron Dennis bizalmasa volt, aztán kollégája háttérbe vonulásával a pozícióját is megörökölte, s a wokingiak csapatfőnöke lett. A gárda sikertelensége miatt azonban 2014-ben éppen a visszatérő Dennis állította fel őt, mondván, nem vezette elég kemény kézzel a csapatot. Whitmarsh azóta eltűnt az F1-ből, s a vitorlások világában kezdett új életet – az Amerika-kupán a Land Rover BAR csapatát irányította a múlt év végéig.

Novemberben aztán bejelentették, hogy csatlakozik a Forma–E Alain Prost által elnökölt tanácsadói testületéhez; most pedig újabb motorsportos feladat vár rá: az FIA F1-es tanácsadóként szerződtette őt. Whitmarsh nehéz, de testhezálló feladatot kapott: ki kell dolgoznia a királykategória költségplafon-tervezetének megvalósítási stratégiáját.

A szakember ezzel kis túlzással rablóból válik pandúrrá, hiszen 2010-ben még annak a FOTA-nak (a csapatok azóta megszűnt érdekvédelmi szervezete) az elnöke volt, amely 2009-ben éppen Max Mosley költségvetési plafonról szóló tervezete ellenében alakult, s küzdött a költségek visszaszorításának alternatív módszereiért. Hogy most szükség van Whitmarsh segítségére, önmagában is megmutatja, a csapatok korábbi intézkedései (pl. a tesztek és a szélcsatorna, a CFD használatának korlátozása) nem voltak kellően eredményesek.

Martin Whitmarsh (Fotó: Batchelor / XPB Images) Martin Whitmarsh (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Az FIA sajtófőnöke, Matteo Bonciani megerősítette, hogy Whitmarsh időszakos tanácsadói feladatokat kapott. „Whitmarsh elfogadta a felkérésünket, így időszakos jelleggel az FIA-nak fog dolgozni, hogy megalkossa az igazságos és fenntartható versenyzést biztosító költségvetési szabályokat az F1-es világbajnokságban.”

Új szerepkörének részleteiről az illetékesek várhatóan csak a Stratégiai Csoport héten tartott ülését követően fognak nyilatkozni.

Whitmarsh-ra nehéz feladat vár, hiszen miközben nyilvánvaló, hogy a sportágnak érdekében állna egy hatékony költségkorlátozó rendszer bevezetése, a csapatok tehetősebb része hevesen ellenáll, mert nem szívesen adná fel meglévő előnyét. Emellett többen képtelenségnek tartják a megfelelő felügyeletet is. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint aligha létezik szisztéma, melyben ne találnának kiskapukat a nagyobb gárdák, amelyek az F1-en kívül más területekre is költenek, így bizonyos költségeiket el tudnák bújtatni.

Whitmarsh korábban maga is nehezen kivitelezhetőnek nevezte a költségplafon bevezetését. „Nem könnyű feladat, nem várt következményei lehetnek, nehéz lenne megtalálni az egyensúlyt. Meg lehet valósítani, de ha nincs meg a kellő akarat…” – mondta szkeptikusan még 2013-ban.

Borítókép: Martin Whitmarsh és Stefano Domenicali korábban a két legrégebbi csapatot irányították, most már mindketten az FIA munkáját segítik (Fotó: MTI/Földi Imre)

További tartalmak