Musorujsag
Élő Eredmények

Jean Todt: „Ez már nem az én felelősségem!”

Jean Todt: „Ez már nem az én felelősségem!”

F1Fanatic
A Ferrari Forma-1-es jövőjéről folytatott megbeszélésen az istálló szabályváltozásokhoz köthető vétójogáról is tárgyalnunk kell majd – jelentette ki Jean Todt, az FIA elnöke.

Az olaszoknak a nyolcvanas évektől van lehetősége megvétózni az általuk elfogadhatatlannak vélt módosításokat. Az istálló utoljára 2015-ben alkalmazta ezt kiváltságát, de egy új, az első szárnyak leegyszerűsítéséről szóló javaslat kapcsán újra jelezte, hogy élni készülnek vele.

„A Ferrarinak már évtizedek óta megvan ez az úgynevezett vétójoga. Amikor a megállapodásunk meghosszabbításáról fogunk tárgyalni, akkor erről is beszélni fogunk” – mondta az FIA elnöke.

Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Race Day - Austin, USA

A versenysorozat ikonikus gyártójának a Forma-1-ben való maradása emellett még kérdéses. Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke tavaly kezdett fenyegetőzni azzal, hogy hátat fordítanak a Forma-1-nek, ha életbe lép a 2021-re tervezett motorreform.

Jean Todt, aki korábban több mint tíz éven keresztül irányította a csapatot, elmondta, a sport és a gyártó számára is hátrány lenne, ha valóban elválnának az útjaik.

„Hogy félek-e attól, hogy a Mercedes vagy a Ferrari elmegy? Ez az ő döntésük.”

„Ami biztos, hogy nem akarjuk, hogy bárki elmenjen. Emellett persze a Ferrari egy ikonikus név is. Egy olyan gyártó és csapat, amely eddig a Forma-1 megalapítása óta minden egyes szezonban részt vett.”

Todt szerint az esetleges kilépés ráadásul a gyártó egyik legfőbb erényét is meggyengítené:

„Nem vagyok benne biztos, hogy jó döntés lenne a Ferraritól, ha elhagyná a Forma-1-et, mivel épp amiatt egyediek, hogy ennyire közel állnak az utcai és a versenyautókhoz is.”

Motor Racing - Formula One Testing - Test Two - Day 1 -  Barcelona, Spain

Az FIA elnöke amellett, hogy nem látja jó döntésnek a Ferrari kilépését, tovább hangsúlyozta, hogy ebbe a döntésbe nem szólhat bele.

„Úgy gondolom, hogy fájdalmas lenne a Ferrarinak, ha elhagyná a Forma-1-et, de ez már nem az én felelősségem.”

További tartalmak