Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton megvenné Senna monacói győztes McLarenjét?

Hamilton megvenné Senna monacói győztes McLarenjét?

Telegraph, Autosport
Hamarosan elárverezik azt a McLarent, amellyel Ayrton Senna rekordot jelentő 6. monacói győzelmét aratta. Titokzatos érdeklődők is bejelentkeztek érte.

A brit Bonhams aukciós ház nemrég közölte, hogy májusban árverésre bocsátja Ayrton Senna 1993-as McLaren MP4/8A típusú autóját, mellyel a brazilok háromszoros F1-es világbajnoka pályafutása hatodik, utolsó győzelmét aratta kedvenc pályáján, Monacóban. Tájékoztatásuk szerint a Ford-motorral fölszerelt piros-fehér masina továbbra is működőképes és jó állapotban van, és bár kikiáltási árról nem beszélnek, ám a Telegraph úgy tudja, az autóért 6 millió dollárt, azaz nagyjából 1,5 milliárd forintot kínálnak. Csak összevetésképp: novemberben a Michael Schumachert szintén utolsó monacói győzelméhez segítő Ferrari F2001-es modell rekordot jelentő, 7,5 millió dolláros összegért talált új gazdára egy másik árverésen.

A brit sajtóban máris híre ment, hogy három titokzatos érdeklődő is bejelentkezett a híres Senna-autóért. A találgatások szerint egyikük a címvédő világbajnok, Lewis Hamilton lehet, aki legnagyobb példaképének tekinti a brazil versenyzőt, és tavalyi kanadai pole-ja után nem mellesleg már egy másik értékes Senna-relikvia, egy lotusos sisak tulajdonosa lett.

A másik potenciális érdeklődőnek Hamilton és Senna korábbi mclarenes főnökét, Ron Dennist tartják. Dennisnek viharosra sikerült válásuk ellenére Senna volt a kedvenc versenyzője, az 1993-as McLaren megvásárlása pedig már csak amiatt is érdekelheti, mert tavaly végleg el kellett köszönnie a McLarentől, eladta részvényeit, s ezzel több, korábban féltve őrzött autójának is búcsút inthetett.

Lewis Hamilton Ayrton Senna sisakjával (Fotó: Lewis Hamilton/Facebook) Lewis Hamilton Ayrton Senna sisakjával 2017-ben Kanadában (Fotó: Lewis Hamilton/Facebook)

A Bonhams illetékese, Mark Osborne nem erősítette meg a híreszteléseket, ám tett egy megjegyzést, ami alapján feltételezhetjük, nem csak az F1-et megjárt személyek mutatnak érdeklődést. „Az egyikük előbb látni akarja az autót, valamint hallani, ahogyan beindítják a motorját” – jegyezte meg, amiből a brit lap máris arra következtetett, jó eséllyel egy F1-rajongó milliárdos kér ilyesmit, mintsem szakmabeliek.

Az árverésen egyébként a 6-os karosszéria vesz részt, melyet Senna Monaco mellett Spanyolországban, Kanadában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Belgiumban és Olaszországban használt az 1993-as bajnokságban. Az aktív felfüggesztéssel és V8-as motorral szerelt géppel a brazil a hercegségben a harmadik rajtpozícióból szerezte meg máig rekordot jelentő 6. győzelmét, azok után, hogy a pole-ból kiugró Alain Prostot megbüntették, a vezetést átvevő Michael Schumacher Benettonja pedig felmondta a szolgálatot. A háromszoros bajnok abban az évben az összetett második helyén zárt.

A McLaren árverését május 11-én, stílszerűen Monacóban, két héttel az ottani F1-es nagydíj előtt tartják.

Borítókép: Ayrton Senna az 1993-as Monacói Nagydíjon (Fotó: Bonhams)

További tartalmak