Darázsfészekbe nyúlt a Liberty – szót kértek a rajtrácslányok!

Finoman szólva is sikerült (újra) darázsfészekbe nyúlnia a Liberty Mediának. Az új logójuk után a rajtrácslányok száműzése is erősen megosztja a közvéleményt – és a mérleg nyelve ezúttal is inkább a negatív oldal felé látszik billenni…

Fotó: XPB

Ahhoz képest, hogy az F1 kereskedelmi ügyeiért felelő Sean Bratches indoklásában megjegyezte, az úgynevezett rajtrácslányoknak tulajdonképpen nincs jelentőségük a sportágban, így ésszerű lépés a száműzésük, a közvélemény igencsak felbolydult a bejelentés kapcsán, és mindkét irányból érkeznek igen szélsőséges vélemények is.


Az általánosságban megállapítható, hogy – az F1 új logójához hasonlóan – e döntést is inkább negatívan, mintsem tapsolva fogadták a szurkolók. A különböző internetes szavazások átböngészése alapján elmondható, hogy a véleményt nyilvánítók között a változtatást ellenzők sok esetben 60% fölötti többségben vannak. De a média is vegyes hangvétellel számolt be a fejleményekről. „Gyászos nap ez az F1 számára” – állapította meg több, a paddockot rendszeresen járó (férfi) újságíró azonnal. A svájci Blick veterán szakírója, Roger Benoit külön cikkben adott hangot elégedetlenségének, megemlítve, hogy a glóriával együtt (melyhez egyébként a Liberty Mediának nem sok köze van) kezd rossz irányba fordulni a sportág.


De persze lelkes támogatói is vannak a lépésnek. A sportban szereplő nők jogaiért küzdő brit alapítvány, a Women’s Sport Trust azonnal támogatásának adott hangot, rámutatva, hogy az F1 végre a modernitás útjára lépett. „Köszönjük neked, F1, hogy lemondtál a rajtrácslányokról” – üzenték közösségi oldalukon, kiemelve, hogy más sportágak is hasonló irányt vettek már.
De a silverstone-i verseny szervezői is elismeréssel nyilatkoztak a Liberty döntéséről. „Teljes szívből támogatjuk az F1 által meghozott döntést a rajtrácslányok eltávolításáról. Ez egy idejét múlt gyakorlat, melynek már nincs helye többé ebben a sportágban” – fogalmazott Stuart Pringle, a pálya ügyvezetője.


Lányok reklámtárgyként használva


Nagy-Britanniában egyébként közvetlen előzménye is van a kialakult vitának. A szigetországban nagy népszerűségnek örvendő darts sportágban éppen zajlik egy kisebbfajta veszekedés a rajtrácslányokhoz hasonló szerepet betöltő „walk-on” lányokról. A helyi szövetség nemrég úgy döntött, hogy a sportág imázsának javítása érdekében a továbbiakban tiltani fogja az alkalmazásukat, ám erre szurkolók és játékosok aláírásgyűjtésbe kezdtek a hagyomány megtartásáért. Eközben az európai szövetség máris jelezte, ők bizony továbbra is szívesen látják a ledéren öltözött hölgyeket a versenyeken.
Fotó: XPB Fotó: XPB


Az F1 döntéséről sokat elmond, hogy az még az F1-et kevésbé kedvelő Egyesült Államokban is beszédtéma. Az USA Today című lap női kolumnistája, Michelle R. Martinelli külön cikkben üdvözölte a fejleményeket. „Habár sokaknak nem fog tetszeni, ez volt a helyes lépés. Senki sem mondja azt, hogy a nőket meg kell fosztani azon joguktól, hogy megválasszák, mivel keresik a kenyerüket, ám itt egy nagyobb képről van szó, az üzenetről, amit a rajtrácslányok közvetítenek. A lányokat reklámtáblának használni – miközben időnként sokat mutató ruhába öltöztetik őket – tárgyiasító és leminősítő módszer, és az F1 nem az egyetlen kategória a motorsportban, amely felismeri ezt és változtat rajta” – érvelt, majd (kizárólag) a véleményét erősítő reakciókat idézett.


A német Motorsport-Total női munkatársa ugyancsak kiállt Bratchesék lépése mellett. „Az általuk közvetített kép már évekkel korábban elgondolkodtatta a sportágat. Fiatal, makulátlan hölgyeket, akik a nőiesség ideáljának felelnek meg és szexepilt sugároznak, a halállal szembenéző versenyzők és a szörnyeteg masináik elé állítják. A kontraszt tökéletes képet festett. A nőket csak a külsőségekre redukálták, be lehetett mutatni őket, és folyton mosolyogniuk kellett. Csak a szájukat ne nyissák ki” – ecsetelte, miért válhatott kínossá az F1 imázsa számára a rajtrácslányok alkalmazása.


És a lányokat megkérdezték?


Más kérdés, hogy most úgy tűnik, éppen az egyenlőségért, a sztereotípiák ellen küzdőkre nézve káros, ha a rajtrácslányok kinyitják a szájukat... Tudniillik ők sem hagyták szó nélkül a Liberty döntését.


Charlotte Gash, aki a BBC rádió rajtrácslányokról szóló decemberi vitaműsora kapcsán is véleményt formált, csalódottságának adott hangot. „Elszomorít és felháborít, hogy az F1 a kisebbségnek adott igazat, csak hogy politikailag korrekt legyen. Én azon szerencsések egyike vagyok, akinek nem ez jelenti a fő bevételi forrását, de vannak lányok, akiknél ez a helyzet. Tudom, hogy a rajtrácslányok azért vannak ott, hogy jól nézzenek ki, de az én szerepem az volt, hogy kapcsolatba lépjek a közönséggel, emellett pedig a szponzorok reklámozásáért voltunk ott. Szeretjük, amit csinálunk, és nem akarjuk, hogy ezt elvegyék tőlünk” – fogalmazott.


Közösségi oldalán már ennél keményebben fogalmazott: „Hű! Nem hittem volna, hogy az F1-es vita ilyen őrületbe csap át” – jegyezte meg, „Felháborít az F1 döntése! Mikor lesz már vége ennek a ’politikai korrektség’ baromságnak?”
Kollégája, Caroline Hall sem volt elégedettebb. „Szomorú, hogy ilyen extrém lépést tettek ilyen gyorsan. Ahelyett, hogy teljesen megszüntetik, megvizsgálhatták volna, milyen módszerekkel tehetnék rendbe ezt a szerepkört, hogy az jobban igazodjon a modern elvárásokhoz. A kérdés az: valóban az a szerep bántotta az embereket, hogy valaki a ruháján szponzorfeliratokkal állt ott, vagy inkább az a tény, hogy ezt csakis nők csinálták?” – gondolkodtatott el a BBC-nek nyilatkozva.


Lauren Jade Pope közösségi oldalán rámutatott, torzítja a valóságot, aki kihasznált áldozatoknak tekinti őket. „A feministák miatt veszítettük el a munkánkat. Nyolc éven át dolgoztam rajtrácslányként, és sosem éreztem miatta kellemetlenül magam. Szerettem ezt a munkát, máskülönben sosem csináltam volna. Senkit sem kényszerítettek közülünk arra, hogy a rajtrácson pózoljunk, a mi választásunk volt!”


Rebecca Cooper is a nők jogait zászlajukra tűzők túlzásait bírálta. „Nevetséges, hogy nők, akik azt állítják, hogy a nők jogaiért küzdenek, mást mondanak, mint amit tesznek. Hogyan tarthatnak bennünket vissza attól, hogy olyan munkát végezzünk, amiben örömünket leljük, amire büszkék vagyunk? A politikai korrektség őrület!”


Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Race Day - Budapest, Hungary


Nancy von Short, egy autó- és motorsportban tevékenykedő médiaügynökség vezetője is hüledezett az érvek hallatán. „Csak annyit kérdezek: mikor lesz ennek vége? Hamarosan azt is megtiltják, hogy a vörös szőnyegen szexi ruhát viseljen valaki egy rendezvényen? A szép nőknek talán szégyellniük kell, hogy szépek? A végén mindannyiunknak apácaként kell öltöznünk? Vagy nem mehetünk ki az utcára? Képzeljük csak el, mekkora felháborodás lenne abból, ha valaki azt mondaná, el akarja tüntetni a kövér embereket a tévé képernyőjéről, mert demoralizáló túlsúlyos embereket éltetni! El tudjátok ezt képzelni?”


Túl nagy fantázia aligha kell hozzá. A táblatartó hölgyek fölháborodása és véleménye mindenesetre elgondolkodtató. Sean Bratches a Liberty közleményében azt nyilatkozta, a rajtrácslányok intézménye „nincs összhangban a modern társadalom normáival”.


Vajon e megosztottság, a kiváltott indulatok és a különböző szavazások eredménye láttán is annyira biztos benne, hogy olyan pontosan ismeri a társadalom normáit...?