Musorujsag
Élő Eredmények

Nincs brazil utánpótlás, Massa aggódik

Nincs brazil utánpótlás, Massa aggódik

GMM
A tavaly visszavonuló Felipe Massa szomorú, hogy távozásával nem maradt brazil versenyző a királykategória rajtrácsán, miközben az ország igen gazdag motorsportmúltra tekint vissza. 2008 ezüstérmese aggódik, hogy ez a helyzet egy ideig állandósul.

Legutóbb a későbbi kétszeres világbajnok, Emerson Fittipaldi bemutatkozását megelőzően – vagyis még az 1960-as év évek legvégén – fordult elő, hogy brazil versenyző nélkül ment le egy világbajnoki szezon. Massa visszavonulásával valószínű, hogy ez a sorozat 2018-ban megszakad, hiszen jelenleg nincs olyan brazil, aki akár beugróként is szerepet kaphatna a szezon során.

A korábbi Ferrari- és Williams-pilóta sajnálja, hogy egyelőre senki sem lép nyomdokaiba fiatal, a versenyzéssel próbálkozó honfitársak közül. „Igen, természetes, hogy csalódott vagyok” – nyilatkozta az Auto Hebdo című francia lapnak. „Az én hazám a Forma–1 szerves részévé vált az olyan versenyzőknek köszönhetően, mint (Ayrton) Senna, (Nelson) Piquet és Fittipaldi. Hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy ennek én is részese lehettem” – tette hozzá.

Felipe Massa (Fotó: XPB) Felipe Massa (Fotó: XPB)

„Ami igazán aggaszt az az, hogy jelenleg nincs jele annak, hogy hamarosan jön egy másik brazil versenyző. Ebben a brazil gazdasági helyzet is szerepet játszik, de nem ez az egyetlen probléma” – hangsúlyozta a tizenegyszeres futamgyőztes, majd elmondta, szerinte az is komoly gond, hogy a fiatal versenyzőket hazájában nem nevelik megfelelően.

„Nincs semmi, ami felkészítené őket arra, hogy a gokartoktól eljussanak az együléses szériákig, és olyan nemzeti szériánk, ami megfelelően felkészíti őket az európai versenyzésre. És továbbra is Európa az a hely, ahol egy fiatal verseny a lehető legjobban felkészülhet, és legjobban fejlődhet. Amikor látom, mennyi országban van F4-es széria, úgy érzem, nekünk is ez kellene. Új elnöke van a brazil autóklubnak, szóval remélem, ő majd lendületet ad a fiataloknak” – zárta gondolatát.

Ami a fiatal brazilokat illeti, a Red Bull korábbi védence, Sérgio Sette Camara idén is az F2-ben versenyez (2017-ben a középmezőnyt erősítette, de volt győzelme is). Ez a kategória a célja Emerson Fittipaldi unokájának, Pietrónak is, aki tavaly bajnok volt a Formula V8-ban. A Ferrari eközben támogatni kezdte a 15 éves Gianluca Petecofot, akit feltehetően az olasz F4-ben futtatnak majd.

Pietro Fittipaldi, Rubens Barrichello és Emerson Fittipaldi Pietro Fittipaldi, Rubens Barrichello és Emerson Fittipaldi (Fotó: XPB)
Borítókép: Felipe Massa (Fotó: XPB)

További tartalmak