Alonso, az F1-es jövő és az élete 10 év múlva

Bár egyre többet kacsingat a Forma–1-en kívülre, Fernando Alonso egyelőre nem tervezi visszavonulását a királykategóriából. Arról viszont már van elképzelése, milyen életet él 2028-ban.

Fernando Alonso (Fotó: McLaren)

Kimi Räikkönen után ő a második legrutinosabb és legidősebb tagja a Forma–1-nek, és mostanság egyre többször látjuk őt az F1-en kívül. Fernando Alonso a királykategóriás sikertelenségbe belefáradva elkezdett más sorozatokban is versenyezni, s próbál más célokkal kiteljesedni. Idén például összesen 26 verseny vár rá annak köszönhetően, hogy F1-es kötelezettségei mellett a Toyotával a WEC-szezont is teljesíteni fogja.


Főnöke, Zak Brown szerint ez nem jelenti azt, hogy megkezdte az F1-től való fokozatos elszakadást. „Én sosem láttam ebben ilyesmit. Ő minden hétvégén versenyez. Sokszor különböző álneveken gokartozik, egyszerűen csak versenyautókban akar ülni. Ez tartja őt frissen, összeszedetten, ezt akarja csinálni” – nyilatkozta az amerikai, aki szerint az F1-en kívüli versenyzés inkább a motivációja miatt szükséges Alonso számára. „Szeretné elkerülni, hogy csökkenjen a motivációja, mielőtt utolérné őt az kora” – állapította meg.


36 évesen már joggal elmélkednek egy versenyző jövőjéről, ám Brown szerint az életkor önmagában nem határozza meg, kinek mennyi van még a pályafutásából. „Nem hinném, hogy tizennyolc évesen kellene kezdeni az F1-ben, és azt sem, hogy húszévesnek lenni már öregnek számít. Azt sem gondolnám, hogy a harminchat öreg. Csak a motiváltság számít. Ha megnézzük, Michael Schumacher még pár év kihagyás után is egészen közel volt Nico Rosberghez, aki világbajnok lett, és ő már a negyvenes éveiben járt. Ő kellően eltökélt és szenvedélyes volt a versenyzés iránt. Mika Häkkinen ezzel szemben azt mondta, elege van. Fernando jól felkészült, tudja, mi kell a sikerhez, és nem vállalna pluszkötelezettségeket, ha nem érezné úgy, hogy mindkét téren a legmagasabb szinten képes teljesíteni.”


A visszavonulás kérdéséről az As Alonsót is faggatta, ám a versenyző úgy véli, korai még ezen gondolkodni. „Nem hiszem, hogy ezt lehet tervezni, hogy lehet listát írni arról, mit akarok még megvalósítani. Minden jönni fog magától, és eldöntheted, merre mész tovább.”


„Minden nyáron, vagy amikor a szerződésem lejár, eljön a pillanat az értékelésre, hogy megállapítsd, mit csinálsz, élvezed-e. Vannak nehezebb időszakok a szezonon belül, amikor sokat utazol, sok esemény van, és ez van, hogy elveszi a kedved. Máskor pedig nagyon élvezed. A legfontosabb, hogy amikor két hónapig nincs verseny, én akkor is gokartozok – vagy most télen itt volt Daytona is. Ez annak a jele, hogy még szeretem, amit csinálok, élvezem. Ha eljön a nap, amikor már nem így lesz, azonnal abba is hagyom.”
Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)


Azt azért ő sem tagadja, hogy a hosszútávú versenyzés egy lehetőség számára az F1 utáni életben. Bár idén vállalta a sűrű programot, elmondása szerint hosszú távon nem szeretné állandó utazgatással terhelni magát, és tudja, eljön az idő, amikor már nagyobb nyugalomra vágyik. „Nyilvánvaló, hogy az F1-ben milyen szintre van szükség, mennyi felkészülés és idő kell hozzá, és a sok ott töltött évem alapján tudom, hogy eljön majd az idő, amikor erre már nem leszek többé képes.”


„Ez kicsit olyan, mint Carlos Sainz esete, miután elhagyta a rali-világbajnokságot, majd rátalált a Dakar-ralira. Bajnok volt, de minden nap edzeni kellett, sokat utazni. Erre hirtelen jött egy olyan ralikategória, amelynél évente egy verseny van és egzotikus. Szóval nem én választottam, egyszerűen szeretem a versenyzést, és ezt kicsit jobban lehet igazítani az életemhez. A megbízhatósági versenyzés ezt adja nekem, és kevesebb futam van egy évben, így több idő jut élni.”


Ami az életet, a versenyzésen kívüli világot illeti, Alonsónak ezen a téren már konkrétabb elképzelései vannak. Megkérdezték, milyennek látja magát tíz év múlva. „Nyugodt leszek, nem fogok futni sehová. Talán lesznek gyerekeim is, és nagyon élvezni fogom, ha majd eljön ez az idő. Nem fogok versenyezni. Szeretnék valamit kezdeni a jövőben, de nem akarok folyton utazgatni, így nem hiszem, hogy a motorsportban vállalok szerepet” – elmélkedett a spanyol.


26 futamos 2018-as versenynaptárát látva pillanatnyilag nehéz őt elképzelni otthon ücsörögve. Persze azt a hátralévő időt muszáj is maximálisan kihasználni...