2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Elfogadhatatlan szerződéssel nem kér az F1-ből Azerbajdzsán

Újragondolja Forma–1-es versenyének jövőjét Azerbajdzsán. A helyi kormányzat elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi szerződésüket.

Az Azeri Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

Eddig két Forma–1-es versenyt rendeztek Azerbajdzsán fővárosában, a bakui utcai pálya két évvel ezelőtt mutatkozott be a versenynaptárban. Bernie Ecclestone kapott is kritikákat azért, hogy oda vitte a száguldó cirkuszt, ráadásul az első két versenyhétvége nézőszáma sem verdeste az eget.


A versenynek hivatalosan több évre szól a szerződése a sorozattal, ám jelek szerint a helyiek nem elégedettek annak feltételeivel, így még azt kilátásba helyezték, hogy lemondanak versenyükről. „Három hónappal az idei verseny után szeretnénk választ a Forma–1 vezetőségétől arra, hosszabbítunk-e szerződést további öt évvel, egészen 2025-ig” – jelentette ki a Tass hírügynökségnek az azeri sportminiszter, Azad Rahimov.


Kiemelte, maradásukra csakis akkor lesz esély, ha kedvezőbb feltételeket biztosítanak számukra. „Mindenki tudja, hogy a jelenlegi szerződés elfogadhatatlan. Az F1 új vezetése is megérti ezt. Kereskedelmi feltételekről van szó, szponzori jogokról, valamint az árról, amit fizetünk. Szerintem mind mi, mind az F1 vezetősége azt szeretné, hogy maradjon a verseny” – próbált nyomást gyakorolni a Liberty Mediára.


Az amerikaiak részéről Greg Maffei, a Liberty ügyvezető igazgatója korábban egyszer már magára haragította az azerieket. Kijelentette, versenyük nem tesz hozzá semmit az F1 értékéhez, futamukat pedig kizárólag annak köszönhetik, hogy hajlandóak voltak magas jogdíjakat fizetni Bernie Ecclestone-nak. Innen nézve annyira talán mégsem tűnik erősnek Rahimovék tárgyalási pozíciója…