2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Haas tisztázta a csapatfőnök kijelentését

A Haas-istálló első embere, Gene Haas tisztázta a csapatvezető, Günther Steiner nagy port kavaró, az amerikai pilótákkal kapcsolatos kijelentését. Leszögezte, szívesen alkalmaznának hazai versenyzőt, erre viszont egyelőre ők sem állnak készen.

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

Steiner nemrég arról beszélt, örömmel igazolnának amerikai versenyzőt, egyelőre azonban ez nem szerepel kiemelt helyen a teendők listáján, hiszen az istálló csak harmadik szezonjára készül, a hazaiak közül pedig egyelőre senki sincs felkészülve a királykategóriára. Kijelentése nagy port kavart a tengerentúlon: több fiatal pilóta, és az USA utolsó világbajnoka, Mario Andretti is kritikával reagált rá.


A csapatfőnök megjegyzéseivel és az azt követő reakciókkal kapcsolatban – amolyan tisztázó célzattal – a Haas első embere most megjegyezte: „Csak megkérdezték, jöhetne-e egy amerikai pilóta az F1-be, vagyis pontosabban a csapatunkhoz. Ő valami olyasmit mondott, hogy ez egyelőre nem sürgős számunkra, és itt a dolgok olyan irányba indultak, hogy az emberek elkezdtek mindent belemagyarázni az ő nyilatkozatába” – mondta az amerikai szakember.
Gene Haas  (Fotó: Moy / XPB Images) Gene Haas (Fotó: Moy / XPB Images)


„Tény, hogy egyelőre mi is csak tanuljuk a Forma–1-et, és nem az lenne a legjobb dolog a csapatunk számára, ha leigazolnánk egy versenyzőt, akinek feltehetően szintén sokat kellene tanulnia” – magyarázta Haas, majd kijelentette, szereznének hazai versenyzőt, de a fő cél az, hogy erős alapokat helyezzenek le és megerősítsék az istálló helyét a királykategóriában.


„Nem mondtuk, hogy nem akarunk amerikai versenyzőt, az igazság azonban az, hogy azoknak, akik jelenleg rendelkeznek az F1-es szerepléshez kellő szuperlicenccel, olyan csapathoz kellene igazolniuk, ahol az istálló lehet a mérce számukra, és nem fordítva. A cél az, hogy eljussunk ide, de ez csak a harmadik évünk, és számos területen javítanunk kell még. Romain Grosjean és Kevin Magnussen pedig komoly szerepet játszik ebben, köszönhetően a tapasztalatnak” – hangsúlyozta.


„Segítenek abban, hogy megtudjuk, jó-e a hozzáállásunk, vagy változtatnunk kell rajta. Ez a tapasztalat felbecsülhetetlen számunkra, mert olyan csapattá akarunk válni, ami a dobogós helyezésekért harcol, és nem csak a pontszerző helyekért” – fogalmazott.


Végül ismét kiemelte, a NASCAR-ban szreplő Stewart-Haas csapat tulajdonosaként hisz az amerikai versenyzőkben, és biztosra veszi, hogy Steiner kijelentését sokan félreértelmezték. „Persze, hogy hiszek bennük, a NASCAR-csapatom tele van velük, és sok győzelmet, bajnoki címet szereztünk velük. Nyilvánvaló, hogy más a kettő, de vannak ügyes amerikaiak, akik megállnák a helyüket. De mi még nem állunk készen erre, és a korlátozott tesztelési lehetőségek idején nehéz felhozni valakit, aki még nem volt benne ebben az egészben. Ez a lényeg, és Günther is erre próbált rámutatni.”
Günther Steiner (Fotó: Bearne / XPB Images) Günther Steiner (Fotó: Bearne / XPB Images)