Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedes főnöke láncfűrésszel szedné le a glóriát

A Mercedes főnöke láncfűrésszel szedné le a glóriát

Mercedes, Autosport
Nem nagy rajongója a Mercedes csapatfőnöke az idén kötelezővé tett glóriának, és ha rajta múlna, azonnal megszabadulna tőle.

Sorra mutatják be a 2018-as F1-es autókat, ám a rájuk helyezett glória miatt ezúttal nem akkora a lelkesedés, mint egy éve ilyenkor, az új szabályok autószépítő hatása láttán. A Mercedest irányító Toto Wolff nem titkolja, ő sem nagy barátja a fejet védő bukókeretnek. „Nem nyűgözött le a dolog. Ha adnának nekem egy láncfűrészt, levenném az autóról” – jelentette ki az autóbemutatót megelőző sajtótájékoztatóján.

„Gondolnunk kell a versenyzők biztonságára, de amit kitaláltunk, az kinézetre nem túl vonzó. Muszáj  lenne egy szebb megoldással előrukkolni. Ez nagy pluszsúly az autó tetején, elrontja a kocsi tömegközéppontját is. Bámulatos a statisztika, hogy még egy buszt is elbír, de ez egy Forma–1-es autó.”

Az osztrák szakember azt mindenesetre elismeri, az FIA jelentős lépést tett a versenyzők biztonsága növelése terén. „Az FIA szigorú teszteknek vette alá, minden létező forgatókönyvet megvizsgáltak, és a glória ez alapján biztonságosabb a versenyzők szempontjából. Hogy van-e olyan forgatókönyv is, melyben a versenyző nem tud kiszabadulni, az majd kiderül, de összességében biztonságosabb a glóriával, mint nélküle.”

Toto Wolff (Fotó: XPB) Toto Wolff (Fotó: XPB)

Lewis Hamilton már a tavalyi szezonzáró előtt keserűen jegyezte meg, most versenyezhet utoljára glória nélkül, s emiatt szép F1-es autóval. Ő sem nagy rajongója a kötelező  újításnak, ám szerinte nem sokáig fogja zavarni a versenyzőket. „Már rég tudtuk, hogy érkezni fog a glória, a Mercedes pedig remek munkát végzett az autóra illesztésével. Ez egy új világ, de biztosra veszem, hogy pár verseny után már nem fogunk róla beszélni, mert mindannyian hozzászokunk. Egyvalamit sajnálok: az autók egyre nehezebbé válnak, és ez nem tesz jót a fejlődésnek. Ha az autók nehezebbek, a fékek sem érnek annyit, jobb hűtésre van szükség. Én jobban szeretem, ha egy versenyautó könnyebb, ahogyan az korábban is volt” – vélekedett a négyszeres világbajnok.

Csapattársa, Valtteri Bottas eközben már élesben is beült az új glória alá, amelyről korábban azt mondta, a szimulátorban már egyáltalán nem zavarta. Szerinte a valóságban sem lesz probléma. „Igen, kezdek hozzászokni. Nyilván furcsán néz ki, de ez minden újítás esetében így van. Az emberek és a versenyzők is hozzá fognak szokni” – vélekedett a finn.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak