Alonso: Megtapsolom a Hondát, ha az első ötben lesz

Korai még az égbe emelni a Hondát Fernando Alonso szerint – a Toro Rosso versenyzői viszont máris jobbnak látják, mint előzetesen gondolták.

Toro Rosso-Honda (Fotó: Toro Rosso)

A téli tesztidőszak egyik meglepetését a Toro Rosso-Honda szolgáltatta azzal, hogy a megtett körök tekintetében az élmezőnybe tornázta magát, a Honda erőforrása pedig most először szinte hibátlanul üzemelt. Miközben a japán gyártó érezhetően felszabadult a McLarennel történt különválás után, a műszaki gondok által hátráltatott wokingiakat Barcelonában folyamatosan volt partnerük javulásával szembesítették, hangoztatva, a szakítás eddig nem nekik, inkább a Hondának hozott fordulatot.


Fernando Alonsót mindez hidegen hagyta, és úgy érzi, lesz ez még fordítva is. „Nincs gondom a Hondával, és sosem fordult meg a fejemben, hogy távozzak miattuk. De várjuk meg Ausztráliát, hogyan teljesítenek ott! Jól sikerült a téli tesztjük, ám ha az első ötben lennének, megtapsolnám őket. Nem hinném, hogy így lesz” – nyilatkozta egy spanyol Onda Cero rádiónak.


„Egy teszt még nem ugyanaz, mint huszonegy verseny három motorral. Szerintem ők az utolsó három-négy hely valamelyikén lesznek, a McLaren pedig az első öt-hat hely valamelyikén. Én nagyon örülök annak, hogy Renault-ra váltottunk, mert tavaly óta négy másodpercet javultunk” – szúrt oda a japán márkának.
Fernando Alonso (Fotó: McLaren) Fernando Alonso (Fotó: McLaren)


Hozzátette, őt a McLaren év eleji dadogása sem bizonytalanította el. „Nem látok okot arra, hogy pesszimisták legyünk. A McLaren a sportág történetének második legsikeresebb csapata, a Renault pedig a valaha volt egyik legjobb motorgyártó, és mindannyiunknak komoly ambícióink vannak. Nem látom akadályát annak, hogy minden jóra forduljon.”


A Toro Rossónál eközben szintén bizakodnak, és az üzengetésből sem maradnak ki. Franz Tost csapatfőnök Barcelonában például kijelentette: biztosra veszi, hogy a végén az övék lesz a jobb csomag a Hondával.


Így is van, aki még mindig kételkedik benne, hogy a Honda jól is tud teljesíteni. A tesztek idején például az a rosszmájú pletyka is napvilágot látott, miszerint a Toro Rossóba minden nap új erőforrást építettek, hogy elkerüljék a gondokat.


Ezt a cég újdonsült technikai igazgatója, Tanabe Tojoharu határozottan cáfolta. „Megerősíthetem, hogy a második teszthét alatt mind a négy napon végig ugyanazt az erőforrást használtuk. Csak a teszt legvégén észleltünk egy anomáliát, ami miatt elővigyázatosságból korábban véget vetettünk a programunknak. Ezt leszámítva pozitívan értékeljük a két hetünket, mert sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és a Toro Rossóval kiválóan megy a közös munka. Ideálisan kezdtük az együttműködésünket, és nagyon nyílt, őszinte a kommunikációnk” – nyilatkozta, utóbbi megjegyzésével talán akaratlanul is aMcLaren-kapcsolatukra terelve a figyelmet.
Pierre Gasly a Honda mérnökével (Fotó: Toro Rosso) Pierre Gasly a Honda mérnökével (Fotó: Toro Rosso)


A Toro Rosso két versenyzője a tesztek után úgy érzi, akár többet is várhatnak az év első versenyeitől, mint azt előzetesen gondolták. „Eredetileg úgy gondoltuk, hogy Melbourne nehéz lehet, de ezek a tesztek felülmúlták a várakozásainkat, ezért most úgy vélem, nagyon is harcba szállhatunk a pontokért” – nyilatkozta Brendon Hartley. „Versenyben vagyunk. A középmezőny nagyon szoros, de jól kezdtünk. A célunk, hogy pontokat szerezzünk. Butaság lenne úgy Melbourne-be indulni, hogy mást mondunk.”


Az új-zélandi örül annak, hogy már a kritikusok és kétkedők sem olyan hangosak, ám ő maga nem lepődött meg. „Amikor egy hónappal ezelőtt ellátogattam a gyárba, mindenki nagyon optimista és pozitív volt a Hondával való új kapcsolatunk miatt. Láttam, milyen keményen dolgozik mindenki, és emiatt magasak voltak az elvárásaim a tesztek előtt. Ez a kapcsolat repülőrajtot vett” – állapította meg az első teljes F1-es szezonjára készülő kétszeres WEC-bajnok.