Musorujsag
Élő Eredmények

Hajthatja még Honda-motor a Williamst

Hajthatja még Honda-motor a Williamst

Motorsport-Total
A Red Bull mellett a Williams számára is érdekes alternatívát jelenthet a Honda jelenlegi motorpartnerével szemben.

Amikor a Honda bejelentette, hogy 2015-ben motorgyártóként visszatér a Forma–1-be, eredeti tervük az volt, hogy a második-harmadik szezonjuktól már több csapatnak is motort biztosítanak, miközben gyári támogatásukat a McLarennek biztosítják. Erre még az FIA-nak is ígéretet tettek, ám a vártnál nagyobb nehézségeik keresztülhúzták számításaikat.

Mindezek ellenére 2017-ben mégis úgy festett, lesz egy partnercsapatuk is: előszerződést írtak alá a Sauberrel, amely viszont Monisha Kaltenborn leváltása után kihátrált ebből. Az új csapatfőnök, Frédéric Vasseur érve: a Honda és a McLaren rossz viszonya és a japánok szenvedése egyszerűen elriasztotta őket az együttműködéstől.

A Honda 2018-ban mindent újrakezd. A Toro Rossóval máris megvan a harmónia, erőforrásuk végre megbízható, és a teljesítmény terén is sikerült legalább felzárkózniuk a többiekre. Ezt látva a Red Bull máris nyitottnak mutatkozik a japánokkal való együttműködésre, de nem ők az egyetlenek. A Williams helyettes csapatfőnöke szerint ha a japánok továbbra is jól haladnak, akár őket is számításba vehetik potenciális motorpartnerként.

Claire Williams (Fotó: XPB) Claire Williams (Fotó: XPB)

„Sikeres a közös múltunk, így a párbeszédre mindig nyitottak vagyunk” – jelentette ki Claire Williams, utalva arra, hogy csapata a 80-as években már volt a Honda partnere, 1987-ben Nelson Piquet világbajnok is lett a motorjukkal, ők pedig kétszer nyertek konstruktőri címet.

Ahhoz azonban, hogy újra összehozza őket az élet, a Hondának még lesz mit bizonyítania. „Egyszerűen kivárunk” – mondta Williams, aki érdeklődve figyeli, mire jut a Toro Rosso idén. Óvatossága érthető: csapata 2014 óta a jelenleg is legerősebb Mercedes-motort használja, így szerződésük lejártakor csakis akkor lenne értelme váltaniuk, ha az alternatíva legalább ennyire vonzó. „Jelenleg elégedettek vagyunk a partnerünkkel, de ki tudja, mi lesz utána. Privát csapat vagyunk, nagy ambíciókkal, és mindig a számunkra legkedvezőbb lehetőséget keressük.”

Borítókép: Nelson Piquet az 1987-es Magyar Nagydíjon a Honda-motoros Williamsszel (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

További tartalmak