Felfrissítette a glóriaellenesek rövid memóriáját Jean Todt

A glóriát kritizáló versenyzők már elfelejtették, hogy valójában ők szorgalmazták a fejvédő bevezetését? E kérdést Jean Todt, az FIA elnöke tette föl, aki nem örül a sok kritikának.

A ki- és beszállást sem könnyíti meg 2018 legszembetűnőbb újítása (Fotó: XPB)

Amit 2017-ben még megúszhatott a Forma–1, 2018-ban már nem kerülhette el: egy évvel azt követően, hogy az FIA bejelentette, kötelezővé teszi a glória fejvédő használatát, idén már valóban fel is került az autókra a bukókeret. A szurkolók és egyes résztvevők körében sem örvend nagy népszerűségnek kinézete miatt, ám muszáj lesz megbarátkozni vele, mert a nemzetközi szövetség már elkötelezte magát mellette, s jó ideje dolgozik a továbbfejlesztésén.


A versenyzők többsége a téli teszteken azt nyilatkozta, gyorsan megszokta a változást, ám továbbra is vannak bírálók. Kevin Magnussen például rondának és idegesítőnek nevezte, és kijelentette, az emelkedő pályaszakaszokon, amilyen a spái Eau Rouge, még problémát fog jelenteni a glória. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója eközben már bemutatójukon kijelentette: ha tehetné, láncfűrésszel vágná le a csúf keretet az autójukról.


Jean Todt FIA-elnöknek már csak azért sem tetszik ez negatív kampány, mert ő még jól emlékszik a kezdetekre, arra, hogy az első glóriatervekkel éppen a Mercedes állt elő, és arra is, hogy a versenyzők szövetsége, a GPDA Jules Bianchi és Justin Wilson tragikus halála után levélben kérte őt a fejvédő eszköz bevezetésére. „Rövid az emlékezetük, de én még emlékszem arra, hogyan jutottunk idáig: ez a versenyzők teljesen megalapozott kérése volt. 2015. december 16-án kaptam egy levelet, amit a GPDA vezetői, Jenson Button, Sebastian Vettel és Alexander Wurz írtak alá, s amelyben arra ösztökéltek bennünket, hogy hozzunk döntést a versenyzők fejének védelme mellett. Én erre azt mondtam: itt vagyunk, hallgatunk rájuk” – idézte fel a glória „születésének” körülményeit a francia.


„Ezek után azonnal arra kértem a technikai embereinket, hogy prioritásként kezelve ezt, vizsgálják meg, mivel állhatnánk elő. A versenyzők tudták, hogy 2016. július 27-én lesz egy megbeszélés, ezért azt üzenték: »Ne legyetek gyengék! Legyetek szívesek tiszteletben tartani azt, amit kértünk tőletek a biztonság tekintetében.« Mi fontolóra vettük a kérésüket, mert ez egy tisztességes kérés volt, és így jött a glória.”
Jean Todt, az FIA elnöke (Fotó: Price / XPB Images) Jean Todt, az FIA elnöke (Fotó: Price / XPB Images)


Todt mindezek ismeretében nem érzi jogosnak a kritikákat, és azok szerinte nincsenek is összhangban a résztvevők korábbi törekvéseivel. „Meg kell mondjam, meglepődtem. Tudhatják, hogy szeretem az F1-et, de ezt a részét nagyon gyűlölöm: vannak emberek, akik nem tartják a szavukat. Számomra viszont a legnagyobb érték az életben a lojalitás és az adott szó betartása, valamint annak tisztelete, hogy vállalkoztál valamire. Mi tiszteletben tartottuk ezt, de vannak, akik ezt elfelejtették, és most itt tartunk.”


Az elnök emellett azt is furcsának tartja, ahogyan a sportág egyes résztvevői, szurkolói a veszélyről és az életről gondolkodnak. „Én azt kívánom, bárcsak nagyobb támogatást kapnánk a szurkolóktól és a médiától egy biztonsági kérdésben. Engem megrémít, amikor azt mondják: »Rendben, az autóversenyzésnek veszélyesnek kell lennie, ha megtörténik a legrosszabb, hát megtörténik.« Ha megtehetjük, miért ne védelmeznénk az életet? Itt nem csak a Forma–1-ről beszélünk. A Forma–E-ben valahogy nem hallunk panaszkodást, mindenki elégedett, és azt mondja, megvizsgálja, mit tehetne. A Forma–2-ben sem hallok panaszt, és a Forma–3-ban sem.”


Todt végül Toto Wolff láncfűrészes megnyilvánulására is reagált. „Ha megbocsátanak, én nem mondanék semmit, bármi is hangzott el. Ez egy gyerekes játék. Én szeretem a Forma–1-et, mindannyiunknak szeretnünk kell, akik ebben a szakmában vagyunk, ezért nem találom elfogadhatónak, hogy nyilvánosan elutasíts valamit, amit épp most vezettünk be, legyél bármilyen pozícióban is. Az építő kritika mindig hasznos, mert az segít előrébb jutni, de a nyilvános kritizálás nem tesz jót a sportnak, és nem is látom azt hasznosnak” – próbálta "helyretenni" a bírálókat.