Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso után Grosjean is indulna az idei Le Mans-i 24 óráson

Alonso után Grosjean is indulna az idei Le Mans-i 24 óráson

Racer
Előfordulhat, hogy nem Fernando Alonso lesz az egyetlen aktív Forma–1-es versenyző az idei Le Mans-i 24 óráson.

Romain Grosjean elárulta, volt renault-s csapattársához hasonlóan ő is szívesen állna rajthoz a nyári Le Mans-i 24 órás viadalon. Fernando Alonso év elején jelentette be, hogy megállapodást kötött a Toyota LMP1-es csapatával, melynek értelmében nemcsak a franciaországi versenyen, de a teljes WEC-bajnokságban részt vesz. Grosjean terveiben mindössze egy futam szerepel.

„Igen, a Le Mans-i 24 órás az egyik verseny, amit kipróbálnék” – nyilatkozta a Racernek. „Ha kapnék egy nagyszerű lehetőséget, átugranék ebben az évben. Ez öt egymást követő versenyhétvégét jelentene, de előtte edzenem kell a triatlonversenyemre is. Először próbálkozom a triatlonnal idén, szóval még egyezkednem kell a feleségemmel, aki azt mondja, ha vállalok még egy versenyt idén, akkor a triatlont ejtenem kell. Én inkább Le Mans-t választanám.”

A Haas versenyzője konkrét ajánlatokról nem beszélt, sőt, azt mondja, valójában még feletteseit sem kérdezte arról, adnának-e engedélyt neki a vendégszereplésre. „Nem kérdeztem a csapatot. Ha adódna egy lehetőség, megkérdezném őket, aztán megnéznénk, mit tehetünk. Ha nem szeretnék, hogy menjek, az is rendben lenne, megérteném őket. Így is elég sok versenyünk van.”

Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Érdekesség, hogy a Haas másik versenyzője, Kevin Magnussen is érdeklődött idén a sportautózás iránt, sőt, a télen közel került ahhoz, hogy Alonsóval és Lance Stroll-lal együtt maga is induljon a daytonai 24 óráson. „Túl későn kezdtünk el tárgyalni, ezért nem maradt idő a megegyezésre. Nem hinném, hogy gond lett volna megállapodni, mert ez nem egy F1-es szerződés volt, amik nagyon bonyolultak, de így is rendbe kellett volna tenni” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy az AXR-csapattal tárgyalt, amely végül kettős győzelmet aratott Daytonában.

„Az a csapat nyert, amellyel egyeztettem, és ez kissé bosszantó volt. Miattuk örültem, de engem bosszantott. Daytona egy legendás verseny, amelyen szívesen méretném meg magam, és megpróbálnám megnyerni. És ugyanez igaz Le Mans-ra is. Tetszik, amit Fernando jelenleg csinál, és megértem, mi hajtja. Én nem szeretném az F1-gyel egy időben csinálni, de Daytona év elején van, így megoldható lenne gond nélkül.”

Kevin Magnussen (Fotó: XPB) Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

Alonso tehát érezhetően nincs egyedül az F1-en kívüli kalandozásaival, az általa választott sorozatok több kollégáját is vonzzák. Sőt, más kategóriák is. Grosjean például a NASCAR-ral is szemez már egy ideje, s az ottani szereplését Gene Haas másik csapata akár még meg is könnyíthetné.

A francia ennek kapcsán hangsúlyozta, a sorozatok közti különbség miatt csak előzetes teszttel vágna bele az amerikai versenyzésbe, ám „50-50 százalék esélyt” lát arra, hogy kipróbálja magát a Stewart-Haas-csapat színeiben. „Az első évben nagyon szerette volna ezt mindkét fél, de valahogy nem működött. Aztán a Fordra váltottak, ezzel kellett foglalkozniuk. Nem olyan egyszerű. Én nem szeretnék oválon versenyezni, mert az nem kényelmes számomra, más, és nem tudok róla semmit. Viszont csak két utcai versenyük van, Watkins Glen és Sonoma, és ez megnehezíti a dolgot. Talán egyszer kapok egy felkérést a csapattól, és akkor rendkívül boldog leszek.”

Grosjean hozzátette, Le Mans-on és a NASCAR-on kívül még a ralikrossz is vonzza, miközben korábban már többször belekóstolt az Andros Trophy jeges versenyébe is.

Borítókép: Romain Grosjean és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak