Musorujsag
Élő Eredmények

Hartley titkos fegyvere

Hartley titkos fegyvere

Race Fans
A Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost úgy érzi, az istálló új-zélandi versenyző, Brendon Hartley fantasztikus spórolási képességekkel bír a hosszútávú sportautó-világbajnokságban (WEC) töltött éveknek köszönhetően, ez pedig egyfajta „titkos fegyver” lehet számára.

Miután kikerült a Red Bull juniorprogramjából, úgy tűnt, Hartley már sosem jut el a Forma–1-ig. Mélyen legbelül talán ő is lemondott már a királykategóriáról, miközben a WEC jelenlegi érájának egyik legelismertebb és legsikeresebb versenyzőjévé vált. 2017 végén azonban ismét lehetőséget kapott a bikásoktól, idén pedig teljes évet teljesíthet a „testvércsapat” színeiben.

Főnöke úgy érzi, a WEC-ben töltött évek nagy segítségére lesznek az F1-ben is, hiszen abban a szériában is hibrid gépekkel kellett versenyeznie, és az üzemanyaggal való spórolásra is komoly figyelmet kellett fordítania. „Már megfigyeltük, hogy remek munkát végez, amikor takarékoskodnia kell a benzinnel” – kezdte a Race Fansnak nyilatkozó Tost. „Nagyon jól tudja, hogyan kell ezt hatékonyan csinálnia. Biztos, hogy ezt a WEC-ből hozta” – tette hozzá.

Brendon Hartley (Fotó: XPB) Brendon Hartley (Fotó: XPB)

Hartley spórolási képessége lehetővé teszi a csapat számára, hogy valamivel kevesebb üzemanyaggal indítsák a versenyző autóját, ami így könnyebb lehet a futam során. Persze az F1-ben és a WEC-ben használt technológiák különbözősége miatt az új-zélandi csak „korlátozottan” tudja kamatoztatni korábbi tapasztalatait. „Két különböző rendszerről van szó, a WEC-ben ugyanis az LMP1-es kategória többé-kevésbé négykerék-meghajtású” – jelezte a csapatvezető.

Azt a versenyző is elmondta, hogy a két technológia között „jelentős különbségek” vannak, az F1-ben használt hibrid rendszerek ugyanis „sokkal észrevétlenebbül” működnek és kevesebb irányítást igényelnek a vezető részéről. „Nem is igazán lehet észrevenni, hogy egy hibridet vezetünk. A csapatok és a gyártók jól kezelik ezt a színfalak mögött. Nekünk nem nagyon kell kezelni őket” – mondta.

A hétvégi futammal kapcsolatban Hartley elmondta, pályafutása egyik legkülönlegesebbje lesz, hiszen jóformán hazai megmérettetésként tekinthet rá. „Vicces, mert sok-sok év után ez lesz az első alkalom, hogy sok új-zélandi zászló lesz a lelátókon. A nyáron minden második ember, akivel beszéltem azt mondta, el fog jönni Melbourne-be, ami eléggé meglepő volt számomra. Tudom, ez nem igazi hazai verseny, de remek, hogy ennyire közel van az otthonomhoz” – hangsúlyozta.

Brendon Hartley (Fotó: XPB) Brendon Hartley (Fotó: XPB)
Borítókép: Brendon Hartley (Fotó:XPB)

További tartalmak