Musorujsag
Élő Eredmények

10 részes F1-es dokumentumsorozatot készít a Netflix

10 részes F1-es dokumentumsorozatot készít a Netflix

Race Fans, Racer
Forma–1 a Netflixen – 10 részes dokumentumfilmet készíthet az amerikai online szolgáltató a királykategória idei szezonjáról.

Sokak szerint csak idő kérdése volt, szombaton hivatalossá vált: a Forma–1 tulajdonosai megállapodást kötöttek az amerikai Netflixszel. Ennek értelmében az internetes csatorna 2018-ban folyamatosan forgathat a versenyek helyszínein, hogy az így készített anyagot aztán egy szezont összefoglaló dokumentumsorozattá gyúrja. A tervek szerint e dokumentumfilm 10 részes lesz, és 2019 elején fogják bemutatni.

A bejelentés szerint a film mély bepillantást enged majd a paddockban, a pályán zajló eseményekbe, valamint a sportág kulcsfiguráinak mindennapjaiba. „A sorozat példátlan és exkluzív hozzáférést kínál a világ leggyorsabb versenyzőinek, a csapatfőnököknek és a tulajdonosoknak az életébe, akárcsak a Forma–1-et vezetők személyekébe” – állt az F1 által kiadott közleményben.

A sorozat producere az a James Gay-Rees lesz, aki 8 évvel ezelőtt az Ayrton Sennáról készült dokumentumfilmjével vált ismertté F1-es berkekben, és aki többek között Diego Maradonáról, Ronaldóról és Amy Whinehouse-ról is készített már dokumentumfilmet.

„Ez a krónikája lesz annak a lenyűgöző történetnek, ami egy versenyszezon során a színfalak mögött történik. A sportágat ebből a nézőpontból még nem leplezték le a világ előtt. A sorozat páratlan élményt fog kínálni a szurkolók számára, és új rajongókat hódíthat meg” – nyilatkozta Sean Bratches, az F1 kereskedelmi ügyekért felelős igazgatója.

Sean Bratches (Fotó: XPB) Sean Bratches (Fotó: XPB)

Az új sorozat forgatása már a téli teszteken elkezdődött, és Ausztráliában is zajlik, ahol éppen a Red Bull és a Haas csapatait filmezik. A stáb valamennyi nagydíjon jelen lesz, de a tervek szerint 10 kiemelt eseményre fognak fókuszálni.

Az F1 az utóbbi években a dokumentumfilmek világában is egyre bátrabban kalandozik. A Netflixen korábban elérhető volt a Williamsről készült film is, idén év elején pedig az Amazon mutatta be a McLaren 2017-es szezonjáról szóló négyrészes sorozatát. Tavaly emellett a wokingi csapatról és a Ferrari 50-es, 60-as évekbeli F1-es szerepléséről is készült film.

A Netflix-megállapodással az F1 újabb lépést tesz az online média meghódítása felé. 2018-ban az F1 TV-t is útjára indítják (egyelőre kérdéses, pontosan mikor), melynek F1 Pro csatornája a versenyhétvégéken élő közvetítést és kiterjedt szolgáltatásokat kínál, míg az F1 TV Accesen keresztül a FOM 1981-től folyamatosan bővülő videoarchivumának tartalmát is elérhetővé teszik, köztük sok olyan felvétellel, amit eddig még nem láthatott a nagyközönség.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak