Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes: Ha rajtunk a széldzseki, egész gyorsak vagyunk!

Mercedes: Ha rajtunk a széldzseki, egész gyorsak vagyunk!

Mercedes, Motorsport-Total
Ízlik a hűvösebb kínai idő a Mercedesnek, ám hiába két edzéselsőségük, voltak gondjaik, és egy pillanatra sem hagyhatnak ki.

Ugyan előny, mégis szinte semminek tűnik az a 7 ezredmásodperc, amellyel Lewis Hamilton megelőzte Kimi Räikkönent a Kínai Nagydíj második szabadedzésén. A címvédő a délelőtti és a délutáni gyakorláson is a leggyorsabb volt, Valtteri Bottas pedig mindkétszer a harmadik – a második alkalommal csak 33 ezredes lemaradással.

Toto Wolff a német televíziónak elégedetten állapította meg: autójuk a hűvösebb, csak 20 fokos időben jobban működik, mint a meleg Bahreinben. „Ha rajtunk van ez a széldzseki, akkor egészen gyorsak vagyunk” – viccelődött.

Miközben csapatának a múlt hétvégén voltak gondjai a gumik túlmelegedésével és életben tartásával, most egy körön és a hosszabb etapokon is jól kezelték a Pirelliket. Hátra azonban nem dőlhetnek, hiszen ellenfeleik nemcsak a gyorskörökön, a versenytempó tekintetében is ott lihegnek a nyakukon. Az átlagidőket tekintve Lewis Hamilton és Max Verstappen gyakorlatilag azonos szinten állt, Daniel Ricciardo pedig jobb volt Valtteri Bottasnál.

„A Ferrarik jók voltak, a Red Bull pedig a hosszú etapokon volt igazán gyors. Jó, hogy ennyire szorosan együtt vannak a köridők, de ez azt is jelenti, hogy a maximumot kell nyújtanunk. A csapatban mindenkinek, egész hétvégén, mert a közös munka számít” – állapította meg Hamilton.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Miközben ő elégedett volt a W09-es egyensúlyával, Valtteri Bottasnak voltak problémái vele. Ezzel is magyarázta délelőtti nagyobb, közel fél másodperces lemaradását. „Voltak gondjaink a balansszal délelőtt. Az autó ugyan gyors volt, de nem volt könnyű vezetni. Délutánra változtattam a beállításon, és a köridőm is javult. Remélem, hogy holnapig újabb lépést tehetek előre” – értékelt a finn, aki szerint a pole pozícióért szombaton a Ferrarival fognak öldöklő csatát vívni.

Bottas szerint mivel a délutáni, esti esőzés lemossa a most felrakódott gumiréteget, szombaton ez megnehezítheti a dolgukat, és változtathat az abroncsok viselkedésén. Hamilton úgy érezte, pénteken nem volt olyan nagy az egyes keverékek közötti különbség, mint várni lehetett. „Mindegyik gumin hasonló a tempó, nincs nagy különbség közöttük, pedig a lágy és az ultralágy között két lépcsőfoknyi különbség van.”

A gumik kapcsán az is okozhat még fejtörést, hogy a második edzés utolsó tíz percére megérkező eső miatt a versenyzők nem tudták teljesíteni szokásos hosszú etapjaikat, és éppen akkor kellett abbahagyniuk a körözést, amikor még a másik gumitípust keztdék el tesztelni sok üzemanyaggal.

Lewis Hamilton (Fotó: Daimler Media) Lewis Hamilton (Fotó: Daimler Media)

Andrew Shovlin vezető versenymérnök szerint így is elégedettek lehetnek a munkájukkal. „Ezen a pályán sosem könnyű megtalálni a megfelelő egyensúlyt, mert annyira különböző kanyarjai vannak. Összességében mégis jó formában vagyunk. A második edzésen mindhárom gumit kipróbáltuk, mindkét versenyzőnk futott az ultralággyal, aztán Valtteri a közepes, Lewis a lágy keverékre összpontosított. Előzetesen aggódtunk az ultralágy teljesítménye miatt, de meglepően következetes a hosszú etapokon is. A közepes és lágy gumin futott etapunk az eső miatt rövidre sikerült, de az egyensúlyt és a tapadást rendbe tettük” – vont mérleget a brit szakember, aki hozzátette, az időjárás változásaihoz az autójuk beállításával is alkalmazkodniuk kell.

Hozzátette: „A Ferrari tempóban közel volt hozzánk, és mindig sokat fejlődnek péntekről szombatra. Emiatt muszáj lesz még több teljesítményt találnunk.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Daimler Media)

További tartalmak