Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel megszerezte, Räikkönen eldobta? Így dőlt el a pole sorsa!

Vettel megszerezte, Räikkönen eldobta? Így dőlt el a pole sorsa!

Sky Sports, RTL
A legutolsó szektor döntött a pole pozíció sorsáról Kínában – Kimi Räikkönen bánhatja is az elszalasztott lehetőséget. Közben alakul a szombati Ferrari-dominancia?

Ahogy Bahreinben, úgy Kínában is sikerült összekapnia magát a Ferrarinak és Sebastian Vettelnek, és újabb magabiztos sikert arattak a Mercedes fölött a kvalifikáción. Sebastian Vettel ráadásul az előző héthez hasonlóan megint az utolsó pillanatra hagyta a döntést. Kimi Räikkönen a Q3-as első körével 0,161 másodpercet vert csapattársára, aztán a második próbálkozásoknál az első és a második szektorban is előtte állt még, igaz, a német mindkét szakaszon közelíteni tudott hozzá. Aztán jött az utolsó szektor, és fordult a kocka: Vettel 87 ezreddel gyorsabb volt, és sorozatban második pole-ját szerezte Räikkönen előtt.

„Kimi számára ez nagyon kétségbeejtő lehet. Jól ismerem az érzést…” – mondta a német RTL szakértője, Nico Rosberg, aki nem egyszer volt hasonlóan tehetetlen Lewis Hamilton ellen szombatonként. „Ez nagyon nem jó. De Sebastian megint nagyszerű volt, az utolsó pillanatban érkezett meg, és megvolt a mentális ereje ahhoz, hogy megcsinálja, elhappolja a pole-t Kimi elől. Szuper volt! Nagyon együtt tudok érezni Kimivel. Lewis is ezt csinálta velem. Egész hétvégén ő volt előrébb, és amikor igazán számított, kicsúszott a kezéből a pole, a másik megcsinálta. Ez fájó tud lenni, nagyon fájó. Sebastian remek volt.”

Räikkönennek azonban nem csak Vettel briliáns köre miatt fájhat a szíve, mivel ha ő maga csak annyira jó utolsó szektort fut, mint a Q3-as első körében, még így is az övé lett volna a pole. A finn másodszor 40,067 másodperc alatt teljesítette a pálya harmadik harmadát, előtte 39,936 másodperc alatt. Ez ugyan 1 századdal lassabb Vettel utolsó körös részidejénél, a „Jégember” ideális ideje így is 1:31,051 lett volna vele, ami jobb eredmény Vettelénél.

Vettel és Räikkönen részidői a Q3 utolsó körében:

Vettel Különbség Räikkönen
1. szektor 24,044 +0,038 24,006
2. szektor 27,122 +0,013 27,109
3. szektor 39,929 -0,138 40,067
Köridő: 1:31,095 -0,087 1:31,182

Räikkönen a leintés után nem is igazán akart belemenni abba, hol úszhatott el az elsősége. „Nem voltam elég jó. Nem éppen ezt akartam, de meglátjuk, mire leszünk képesek holnap” – nyilatkozta szűkszavúan.

Vettel eközben kiemelte, nemcsak az utolsó szektora, az egész köre remekül sikerült, hiszen az első próbálkozásában több hiba is volt még. „Az egész körömmel elégedett voltam, nem csak az utolsó szektorral. Remek volt az autó! Az első körben többször is hibáztam, a hármasban elvesztettem a hátulját, aztán a hatosban megint. De tudtam, hogy ha sikerül tiszta kört futnom, jó lehetek, és éreztem, hogy tudok még javulni.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel pályafutása 52. pole pozícióját szerezte, Kínában a negyediket. Legutóbb 2011-ben indult az élről Sanghajban, azóta csak Mercedes-versenyző szerzett ott első rajthelyet.

A Ferrarinak eközben két hosszú ínséges időszaka ért most véget. Kínában legutóbb az első ottani versenyen, 2004-ben állt pole-ban vörös autó, akkor Rubens Barrichello nyerte az időmérőt. A Scuderiával emellett 2006 óta nem fordult elő, hogy egymást követő két szombaton arasson kettős győzelmet. Michael Schumacher és Felipe Massa akkor Indianapolisban és Magny-Cours-ban bérelte ki zsinórban kétszer az első sort az olaszoknak.

A Mercedesszel szembeni fél másodperces fölényük pedig különösen biztató lehet. A címvédőnél már jó ideje állítják, a Ferrari azonos motorerővel rendelkezik szombatonként, mint ők, és Kínában is megfigyelhető volt, hogy autójuk az egyenesekben időt nyer az Ezüstnyilakkal szemben. Az is komoly fegyvertény a Scuderia részéről, hogy a Mercedest 2014 óta nemigen láttuk ennyire sebezhetőnek egy körön. Lehet, hogy most már valóban oda az a dominancia? Egy biztos, a Ferrari Bahreinben és Kínában látott időmérős produkcióját nem túlzás dominánsnak nevezni.

Borítókép: Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak