Musorujsag
Élő Eredmények

Két szombati perc, ami nélkül nincs a Ricciardo-győzelem

Két szombati perc, ami nélkül nincs a Ricciardo-győzelem

Sky Sports, Motorsport-Total, FIA
A csapatmunka diadalának nevezte Daniel Ricciardo győzelmét a Red Bull. Az ausztrál 24 órával korábban még azon aggódott, hogy a mezőny legvégére kerül…

Valódi hullámvasút volt a kínai hétvége Daniel Ricciardo számára. Szombati motorhibája idején még úgy tűnt, tovább üldözi a bahreini balszerencséje, ám hála a Christian Horner által csak varázslóknak nevezett szerelőinek, vasárnap pályafutása 6. győzelmét arathatta. „Tegnap a harmadik edzésen még úgy gondoltam, a végéről fogok rajtolni. A csapat számára ez a létező legnagyobb fizetség az időmérőn elvégzett munkáért. A szerelők miatt is rendkívül örülök most” – mondott még egyszer hálát csapattársainak Ricciardo azért, hogy a kvalifikációra sikeresen végrehajtották motorcseréjét.

Christian Horner szerint a szombati csere mellett a vasárnapi taktika, a kétszer is egymás után megejtett kerékcserék is mind istállójuk tagjait dicsérik. „Könnyű elfelejteni, hogy a Forma–1 egy csapatsport. Több mint hétszáz ember dolgozik a csapatunkban, és ezen a hétvégén bizonyítottuk, hogy mindannyiuknak egységben kell dolgozniuk. Tegnap két óra alatt cseréltek motort, egy órával gyorsabban, mint eddig bármikor. Aztán itt volt a kettős kerékcsere az elején és a biztonsági autó alatt. Én ezért is küldtem fel Christiant, Daniel első számú szerelőjét a dobogóra, mert ezek a fickók megérdemelték ezt az eredményt.”

„Nélkülük ez nem lett volna lehetséges” – dicsérte szerelőit Ricciardo.  „Ha két percet késnek tegnap, a végéről kell rajtolnom. És a biztonsági autós taktikánk is segített. Biztos vagyok benne, hogy a csapatom most ugyanazt érzi, amit én, és rendkívül hálás vagyok nekik, hogy ezt ma összehoztuk.”

Helmut Marko tanácsadó is köszönetet mondott embereinek. „A másfajta gumiválasztásunk már eleve jó helyzetbe hozott, és azt is tudtuk, hogy itt elég gyakran van biztonsági autós fázis, amire most azonnal reagáltunk is. Viszont az egész szombaton kezdődött azzal, hogy a szerelők motort cseréltek. Ricciardo enélkül utolsóként rajtolt volna, és nem hiszem, hogy onnan lehetőség nyílt volna erre az eredményre. Szóval az egész csapatnak hálás köszönet! Mindenki fantasztikusan és jól dolgozott.”

A Red Bull kettős kerékcseréje (Fotó: Formula1/Twitter) A Red Bull kettős kerékcseréje (Fotó: Formula1/Twitter)

A verseny kulcspillanatát a második kettős kerékcsere jelentette a biztonsági autó alatt. Miközben az akkor még élen álló Valtteri Bottasnak és Sebastian Vettelnek esélye sem volt a boxba hajtani, Max Verstappen és Daniel Ricciardo is éppen csak be tudott még fordulni szerelőihez. Marko szerint csak másodperceken múlt. „Nagyon hektikus volt” – erősítette meg Ricciardo. „A tizennégyes kanyarban hallottam, hogy jön a biztonsági autó, aztán bejelentették a kettős kiállásunkat, és mondták, hogy menjek a boxba. Gyorsan történt, és döntő pillanat volt.”

A szervizeléssel mindkét autójuk vesztett egy-egy pozíciót, ám míg Verstappen hibái miatt nem tudta igazán kompenzálni ezt a tempófölényével, Ricciardónak bőven sikerült.  Hornerék azért a kiálláskor még nem voltak meggyőződve erről. „Ötven-ötven százalékos döntés volt, de helyesnek bizonyult.” Ricciardóban is voltak kételyek. „Először azt gondoltam, most talán harcba szállhatunk egy dobogóért. De amikor sikerült átrágnom magam a mezőnyön, rájöttem, hogy a gumi még mindig bírja, és tudtam, hogy a győzelem a tét.”

Horner hozzátette, kijárt már a szerencse és a siker is a csapatnak és Ricciardónak. „Jó látni, hogy a sok balszerencse után végre ő nyert.”

Borítókép: Ünnepel a Red Bull csapata (Fotó: XPB)

További tartalmak