Az ifjú Vettelre emlékezteti a Red Bullt Verstappen

Helmut Marko és Christian Horner is elbeszélgetett kínai hibái után Max Verstappennel. Egyikük szerint a győzelmet dobta el, másikukat Sebastian Vettelre emlékezteti.

Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Bármennyire is elhatárolódott a Kínai Nagydíj előtt Max Verstappen Lewis Hamilton bahreini ütközésük után tett megjegyzésétől, az élet úgy hozta, hogy most még inkább megkérdőjelezik érettségét és agresszivitását. A Mercedes bajnoka Szahír után azt mondta, Verstappen legnagyobb baja, hogy túlságosan meggondolatlan és türelmetlen, ami miatt jóval kevesebbet tud kihozni a Red Bullból, mint amennyit lehetséges lenne.


Ő erre csütörtökön csak annyit felelt, könnyű a fiatalabbra mutogatni, ám a sanghaji futam mégis Hamilton szavait támasztotta alá azzal, hogy miközben Daniel Ricciardo nyert a Red Bull-lal, Verstappen több hibát is elkövetett, és ezek, valamint büntetése miatt csak az 5. helyre hozta be azt.


A hollandot nem először állítják pellengérre vitatható manőverei vagy stílusa miatt, és bár csapata általában védőpajzsot emel elé, ezúttal már ők is kénytelenek voltak kritizálni. Igaz, csak finoman tették. A futamot követően Christian Horner és Helmut Marko is váltott pár szót tehetségükkel, aki maga is beismerte, hibázott Sebastian Vettel támadásánál.
Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA) Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)


„Max túlzásba vitte az előzési kísérletet Vettel ellen” – nyilatkozta talán legnagyobb pártfogója, Marko. „Az ő hibája volt. Bocsánatot kért, az ilyesmi megesik a versenyzésben. Azt mondtam neki, hogy még eljön az ő ideje, de nem szabad erőlködnie. Tudja, hogy mit veszített. A győzelem is benne volt, de eldobta. De még így is nagyon jól versenyzett. Tizenkilenc-húsz éves, átkozottul fiatal, és az ilyesmi megtörténik.”


Horner is természetesnek tartja, hogy fiatalon még vannak kilengései, ám szerinte ettől még korai lenne pálcát törni felette. „Max még nagyon fiatal, friss, és még tapasztalnia kell. Hiszem, hogy rendkívüli tehetség, és elég okos ahhoz, hogy észrevegye, mely területeken kell dolgoznia, és kétségem sincs afelől, hogy meg fogja oldani.”


„Beszéltem vele a verseny után, és föltette a kezét, bocsánatot kért Sebastiantól. Azonnal megtette, miután kiszálltak az autóból. Sebastiannal is beszéltem a verseny után, és azt mondta, becsüli, hogy Max bocsánatot kért tőle.”
Az egyik buta malőr: Sebastian Vettel 2010-ben Jenson Buttonbe rohant bele féktávon Belgiumban (Fotó: XPB) Az egyik buta malőr: Sebastian Vettel 2010-ben Jenson Buttonbe rohant bele féktávon Belgiumban (Fotó: XPB)


S ha már Vettel, Hornert épp előző bajnokára emlékezteti Verstappen. „Igen, követ el hibákat, de emlékszem, Sebastian is megtette a pályafutása ezen szakaszában. Nem volt szokatlan, hogy hibázott. Nagyon sokat tanult ma, és ez hasznára fog válni a következő versenyeken” – véli a csapatvezető, aki szerint az önbizalma aligha sérül a történtek miatt. „A tehetsége nyilvánvaló, bátor, és kétség sem férhet hozzá, hogy ösztönösen benne van a versenyzés. Ma túl türelmetlen volt. Biztos, hogy tanult belőle, efelől semmi kétségem.”


Ezt Verstappen is megígérte, ami ugyanakkor a sokak szerint túlzásba vitt agresszivitását illeti, most is egy már jól ismert véleményt ismételgetett. „Itt nem a túl sok agresszivitásról van szó. Legfeljebb túl sokat akartam” – pontosított a kritikusok megjegyzésén. „Nem kell lehiggadnom sem, talán jobban át kell látnom az ilyen helyzeteket. Fogalmam sincs, hogy miért, de korábban már elég jól ment, mégis, idén két versenyen sem jött ki a lépés. Ilyenkor természetesen szeretnéd visszanyerni a pontokat. Ez most úgy tűnik, ellenem fordult, és semmiképpen sem ezt akarom. Igen, ez egy remek lecke volt számomra.”