„Brutálisan” zseniális: Ricciardo az előzésmester (videóval)

A Mercedes főnöke szerint „brutális manőver” volt, Valtteri Bottas szerint az elkerülhetetlen megérkezése. De hogy élte meg Daniel Ricciardo győzelme kulcspillanatát?

A mindent eldöntő manőver: Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas csatája (Fotó: Formula1/Twitter)

„Nem tudok unalmas futamokat nyerni” – mondta kínai sikere után Daniel Ricciardo. Hogy mekkora káoszlovagló, azt már régóta tudjuk róla, ám hogy győzelmei annyira emlékezetesek, az azért nem csak a biztonsági autóknak és baleseteknek köszönhető, hanem védjegyévé vált manővereinek is.


Járhatott volna úgy is, ahogy Max Verstappen: kicsúszással és féktávelmérős ütközéssel maradhatott volna le a jó eredményről. Ő azonban arról híres, hogy valahogy mindig elsőre él a lehetőséggel, és mindig tisztán megcsinálja azokat a bevetődős előzéseket.


Sanghajban Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast is így utasította maga mögé, és a kettő közül a vezetést meghozó második pozíciócsere bizonyult a látványosabbnak, melyre 12 körrel a leintés előtt került sor a 6-os kanyarban. Ricciardo belülről támadt, Bottas az utolsó pillanatig védekezett, de a felpörgött vörös bikát visszafogni már így sem tudta.


Toto Wolff szerint csak a finnen múlt, hogy nem történt baleset. „Daniel az egyik legjobb versenyző, és ezt újra bizonyította. Nagyon hatékony, mindig kivárja a lehetőséget, és akkor agresszív, amikor szükség van rá. Összességében remek futama volt. A Valtterivel szembeni megmozdulása talán egy kicsit brutális volt. De bevált. Valtteri viszont segített neki az ütközés elkerülésében. De nagyszerűen versenyzett” – mondta a győztesről.
Bottas eközben sportszerűnek érezte csatájukat, és elmondta, valójában nem érezte úgy, hogy sok esélye lenne. „Nos, igen, védekeztem. Nyilván láttam, hogy nagyon közel van már az egyes-kettes-hármas kanyarban. Jól gyorsított ki, körről körre közelített, mégpedig elég nagy tempóval. Igazából nem tudtam sokat tenni. Próbáltam védekezni, de jobb gumikon volt, sokkal később tudott fékezni a belső íven. Fair volt, de igazából csak idő kérdése volt ezzel a tempóval.”


És hogy hogyan élte meg Ricciardo? „A lehetőség kopogtatott. Előnyben voltunk a lágy gumi miatt, és éreztem, hogy ez mekkora lehetőség. Nyilván tempóelőnyben voltam azokkal szemben, akiket megelőztem, de közben ilyenkor nem is akarsz túl sokáig mögéjük ragadni. Láttam, hogy Valtteri védekezik, de én már a hármas kanyar után eltökéltem, hogy mindenképpen meg fogom próbálni. Klassz volt, szoros volt, de sportszerű. És mindig remek érzés, amikor kerék a kerék ellen csatázol, ezt a versenyzők és a tévénézők is élvezik. Én élveztem. Ez sokkal élvezetesebb, mint elhúzni valaki mellett az egyenesben.”


Ezt csak megerősíteni tudjuk. A Ricciardo-klasszikusok gyűjteménye újabb darabbal bővült!