Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen Hamiltonra és Ricciardóra is ráhozta a frászt

Verstappen Hamiltonra és Ricciardóra is ráhozta a frászt

FIA, Sky Sports, Autosport
Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo sem az az ijedős fajta, ám Kínában Max Verstappen mindkettejüknek okozott pár rémisztő pillanatot…

A Red Bull fiatal tehetsége elsősorban a Sebastian Vettellel történt ütközése miatt került a figyelem középpontjába vasárnap, ám megmozdulásaival nem csak a bajnoki éllovast sodorta kellemetlen helyzetekbe a futam során. Első manőverére már körökkel a Vettel-eset előtt sor került, s az legalább annyira meghatározta a verseny alakulását, mint a koccanás.

A 39. körben történt, amikor Verstappen már kanyarokkal korábban támadó közelségbe került Lewis Hamiltonhoz, akit végül a 7-es kanyar külső ívén próbált megelőzni. Nem volt elég tapadása, a Mercedes is veszélyesen közel került hozzá, így a bukótérbe kényszerült, amivel Daniel Ricciardónak sikerült elé kerülni.

A későbbi győztes elárulta, nem volt benne biztos, hogy csapattársa nem hajt bele az eset után. „Amikor Max kisodródott, kissé ideges voltam, hogy amikor visszatér, nem pont elém jön-e. Elég szoros volt, de azért élveztem.”

„Már pár kanyarral korábban láttam, hogy ez lesz. Láttam, hogy milyen közel vannak Lewisszal a hármasban. Én nem voltam elég közel ahhoz, hogy csatlakozzak, így csak figyeltem. Készültem rá, hogy ha összeérnek, jól helyezkedjek, próbáltam felkészülni rá. Láttam, hogy a hetes kanyarban próbálkozik kívülről, mindketten kisodródnak, és az egyikük talán el fogja hagyni a pályát.”

„Amikor Max lement a pályáról, elég nehéz volt, mert nem tudtam, hogyan tér vissza. Láttam, hogy elég nagy tempóval közeledik, bementem a belső ívre, hogy legyen helye. A pillanat hevében nem könnyű mindig a megfelelő mozdulatot választanod, de én szerencsére nem sok időt vesztettem. Elég szoros volt. Nem tudom, a nézők mit gondoltak, de nekem egészen szoros csatának tűnt” – idézte föl a veszélyes szituációt.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Hamilton ugyanezen eset kapcsán nem is értette, mit akar Verstappen. „Valójában a nyolcasban jobb esély van az előzésre, de a hetes külső íve nagyon piszkos. Ez egy nagyon gyors és hosszú kanyar, és nem hinném, hogy élversenyző próbálkozott volna ott valaha külső íven korábban. Nem is láttam őt, így normálisan vettem a kanyart” – szúrt oda az őt már Bahreinben is veszélybe sodró hollandnak. „A visszajátszást megnézve nem is értettem igazán, hogy mit akart ott. De ez részemről nem volt probléma.”

Hamilton aztán később a Vettellel történt incidens során sem lehetett nyugodt, mivel a páros éppen az orra előtt pördült meg a 14-es hajtűben. Ő kívülről előzte meg a két autót, míg a mögötte érkező Kimi Räikkönen a belső ívre húzódott. „Nagyon is aggódtam, hogy nekem jönnek, főleg, hogy próbáltak megfordulni” – mondta Hamilton. „Azt gondoltam, lehet, hogy eltalálnak. De végül sikerült biztonságban elhaladnom mellettük. A kanyar csúcspontja felé közeledtem, és láttam, hogy mindketten velem szembe fordultak. Éreztem, hogy nem tudok olyan szűken fordulni, mint Kimi tette, ezért inkább balra húzódtam.”

Sebastian Vettelék megpördülése, a háttérben Lewis Hamilton menekülésével (Fotó: XPB) Sebastian Vettelék megpördülése, a háttérben Lewis Hamilton menekülésével (Fotó: XPB)

Végül ezt az esetet is megúszta, és bár Verstappen később még egyszer megelőzte őt, 10 másodperces büntetése miatt mégis mögé rangsorolták a célban, így Hamilton 4. lett.

Verstappen hibái kapcsán hozzá is tette: „Egyébként hálás vagyok, hogy így vezetett ma, mert ennek köszönhetően nem veszítettünk olyan sok pontot…”

Borítókép: Max Verstappen külső íves támadása Lewis Hamilton (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek