Többet kéne gondolkodnia Verstappennek apja szerint

Apja elismeri, Max Verstappennek többet kellene gondolkodnia a manőverei előtt, ugyanakkor igazságtalannak tartja a média fiával szembeni könyörtelenségét.

Max és Jos Verstappen (Fotó: XPB)

Sokan megszólaltak már Max Verstappen Sebastian Vettellel történt kínai balesete kapcsán, hétfő este a hollandból kőkemény versenyzőt faragó édesapa, Jos Verstappen is a nyilvánosság elé állt. A holland Ziggo Sport csatorna Peptalk című műsorában értékelte fia megmozdulását, mely „kivette” az élen folyó versenyből a bajnoki éllovast, és amely kritikaáradatot zúdított a hibájáért 10 másodperces büntetést és két büntetőpontot kapó Red Bull-osra.


„A Vettel elleni előzés nem volt rendben. Nem volt lehetséges, tévesen mérte föl a helyzetet. Bizonyos helyzetekben Maxnak többet kellene gondolkodnia” – vélekedett Jos Verstappen, aki maga is dobogós helyekig jutó F1-es versenyző volt.


Bár az eset kapcsán ismét fölerősödtek azon vélemények, hogy Max túlságosan agresszív, és változtatnia kéne a hozzáállásán, apja ennél árnyaltabban látja a helyzetet. „Nem szeretném, hogy változtasson a vezetési stílusán. A rajtnál most is két embert előzött meg, és tökéletesen csinálta. Pontosan ezt akarjuk látni tőle. De ilyen baleseteket nem szeretnék látni. Kontrollálnia kell magát, gondolkodnia kell. Holnap találkozunk vele. Ez a hétvége fájó volt, de fogunk róla beszélgetni, és normális hangnemben fogjuk kielemezni” – vetítette előre.


Vestappent megkérdezték, mennyire volt mérges fiára az eset láttán. „A mérges nem a helyes kifejezés, inkább csalódott. De ez leginkább neki fájt” – felelte.
Sebastian Vettel és Max Verstappen (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Max Verstappen (Fotó: XPB)


Az ifjú tehetségtől idén már számos hibát láthattunk. Ausztráliában a versenyen pördült meg egy ellenfél üldözése közben, a bahreini időmérőt a falban zárta, majd a versenyen Lewis Hamiltonnal koccant össze egy előzési kísérlet közben. Előbbi két esetre a Red Bullnak technikai magyarázata is volt (sérült padlólemez, rosszul hangolt váltások), a szahíri esetet viszont a Hamilton a meggondolatlansága számlájára írta.


Jos Verstappen szerint hiba lenne összemosni az egy héttel korábbi balesetet a mostanival. „Nem gondolnám, hogy Bahreinben bármit is rosszul csinált volna. Még mindig úgy vélem, hogy az egy jó manőver volt. Utólag lehet azt mondani, hogy Max adhatott volna több helyet is Hamiltonnak, de Hamilton is adhatott volna Maxnak. Ezért is minősítették ezt versenybalesetnek, mert mindketten felelősek voltak érte. Viszont neki több kockázatot kell vállalnia, mert a Red Bull csúcssebessége nem olyan nagy, mint a Mercedesé” – védte meg fiát.


Hozzátette, Max helyzetét nem könnyíti meg, hogy a média minden lépését árgus szemmel figyeli, és egyetlen hibája után sem kíméli őt. „Max nagyító alatt áll a fiatal kora miatt. Ha megnézzük a kínai versenyt, Alonso kitolta a pályáról Vettelt, és nem is kicsit, erről mégsem beszél senki. Max ennél jóval visszafogottabb volt Bahreinben, de az emberek mégis beszélnek róla. Ő legalább hagyta lélegezni Hamiltont. Maxot lemészárolja a sajtó, és nem hinném, hogy ez korrekt lenne.”