Alonso nem vár csodát Bakutól

A csapat spanyol klasszisa, Fernando Alonso nem hiszi, hogy az Azeri Nagydíj komoly fordulatot hoz a McLaren számára, noha az istálló ezen a hétvégén is tesztel néhány újítást. Az esélyeket illetően a márkatárs, Stoffel Vandoorne is hasonlóan óvatosan nyilatkozott.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A tavalyi formához képest mindenképpen előrelépett a wokingi istálló, a három nagycsapattól (vagyis a Mercedestől, a Ferraritól és a Red Bulltól) viszont továbbra is elmaradnak. Bár Alonso eddig mindhárom futamon pontot szerzett, azt ő maga is elismerte, ehhez némi szerencsére is szüksége volt, a McLaren időmérős tempóját pedig több ízben is kritizálta.


Elmondta ugyanakkor, hogy az autóban rengeteg potenciál rejlik, a csapat vezetői pedig elhintették, a Spanyol Nagydíjon egy komoly fejlesztési csomagot vetnek majd be. Persze a mérnökök addig is igyekeznek javítani az MCL33-ason, csodát viszont versenyzői még nem várnak tőlük.




Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)


„Ismerjük a gyengeségeinket, és tudjuk, mely területen kell javítanunk” – kezdte a spanyol. „Bár minden egyes hétvégén tesztelünk újításokat, nem számítunk dráma teljesítménybeli javulásra a bakui hétvégétől” – tette hozzá. „Ugyanakkor minden egy alaklommal tanulunk valamit az autóról, és Azerbajdzsánban kihozhatjuk a maximumot abból, ami a rendelkezésünkre áll. Ahogyan szoktuk. Így a lehető legtöbb pontot szerezhetjük meg” – hangsúlyozta.


A csapat eddig remekül használta ki a kínálkozó lehetőségeket, ezekből pedig Bakuban is „szembe jöhet” néhány, hiszen ahogyan azt tavaly is láthattuk, ezen a pályán könnyen kaotikussá válhat a futam forgatókönyve. „Az egy őrült verseny volt” – emlékezett vissza Alonso. „Tavaly akkor szereztük meg az első pontokat, és ezt ezen a hétvégén is meg szeretnénk ismételni. Bár a pálya nem rég kapott helyet a naptárban, a versenyző nagyszerűnek tartják. Ez a leggyorsabb utcai pálya, és az egyik leghosszabb is, szóval az autó és a pilóta számára is megterhelő. De ezért is jó” – magyarázta.


A pályáról a csapattárs, Stoffel Vandoorne is hasonló véleményen van, de nemcsak ebben, hanem az esélyekkel kapcsolatban is egyetért Alonsóval. „A bakui egy kemény, de élvezetes pálya” – kezdte a fiatal pilóta. „Ha drámai futam lesz, remélhetőleg ki tudjuk használni az esélyeket. Az időmérő fontos lesz, szóval a lehető legjobb rajthelyet kell megszerezni. Én továbbra is arra számítok, hogy kemény csatát vívunk a középmezőnyben. A futamon a lehető legtöbbet kell majd javítanunk” – folytatta.




Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)