Már biztos: az ősszel magyarul is érkezik Räikkönen életrajza!

Finnország legdrágábban külföldre értékesített könyve lehet Kimi Räikkönen készülő életrajza, amely idén ősszel magyar nyelven is megjelenik!

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Már a múlt ősszel beszámoltunk arról, hogy egy elismert finn író, Kari Hotakainen kiváltságos feladatot kapott, és elkezdett dolgozni a 2007-es F1-es világbajnok, Kimi Räikkönen életrajzi könyvén. A páros már 2017 utolsó futamain megkezdte a közös munkát, a télen is folytatták azt, és az alkotás már most, hónapokkal a megjelenése előtt nagy sikernek ígérkezik.


Erre utal, hogy a Publisching Perspectives beszámolója szerint egyre több országból érdeklődnek a kiadás jogaiért azóta, hogy az eredeti finn kiadó, a Siltala szétküldött egy 30 oldalas angol nyelvű részletet belőle. A portál szerint már most borítékolható, hogy a Räikkönen-könyv rekordot dönt, és Finnországban ez lesz az az alkotás, amelynek kiadási jogait a legdrágábban értékesítik külföldön.


A portál arról is beszámolt, hogy Magyarország azon hat ország közé tartozik (Észtország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország és az Egyesült Királyság mellett), ahol már meg is vásárolták a kiadás jogát.


A Boxutca kérdésére a cikkben megnevezett Helikon Kiadó (Libri Csoport) munkatársa megerősítette, valóban lesz magyar nyelvű változat. Tájékoztatása szerint a megjelenésnek pontos időpontja még nincs, ahogy a magyar nyelvű címet, sem a borítót sem véglegesítették még. Annyi biztos, hogy Finnországban augusztusban kerül a polcokra az életrajz, mely finnül ’Az ismeretlen Kimi Räikkönen’ címet kapta.
A köny finn borítóterve (Fotó: Siltala) A köny finn borítóterve (Fotó: Siltala)


A Publishing Perspectives szerint Räikkönen F1-es pályafutása során már számos finn szerző jelentkezett a versenyzőnél, hogy szívesen megírná az életrajzát, ám a médiával és a nyilvánossággal nem nagy barátságot ápoló ferraris rendre kikosarazta őket. A hazájában népszerű, rangos díjakat is nyerő, 20 nyelvre fordított művekkel is büszkélkedő Kari Hotakainen a kiadó vezetője, Touko Siltala szerint végül részben annak köszönhetően nyerte el a „Jégember” bizalmát, hogy hasonlóan fanyar humor jellemzi, mint a világbajnokot.


Ez a humor a könyvüket is áthatja, és még az F1-et kevésbé ismerők számára is szórakoztatóvá teszi azt.


Räikkönenék egyébként már korábban jelezték, a mostani életrajz nemcsak az első, de egyben az utolsó hivatalos, az ő közreműködésükkel készült könyv lesz a versenyzőről. Abban Räikkönen mellett a hozzá közel álló személyek, korábbi főnökök, munkatársak is megszólalnak majd.