Musorujsag
Élő Eredmények

Vandoorne közelít Alonsóhoz

Vandoorne közelít Alonsóhoz

Autosport
A McLaren belga versenyzője, Stoffel Vandoorne úgy érzi, a nehéz helyzetekben már ő is képes olyan teljesítményre, mint csapattársa, Fernando Alonso, aki azon túl, hogy mezőny egyik legtapasztaltabb pilótája, jó ideje az egyik legelismertebb is.

Mivel a kisebb kategóriákban meggyőző teljesítményt nyújtott, komoly várakozás előzte meg Vandoorne debütálását, a belga azonban csalódást keltően szerepelt első Forma–1-es hétvégéin. Igaz, nagyon nehéz dolga volt, hiszen egy gyenge autóval kellett helyt állnia, a folyamatos technikai hibák miatt pedig nem tudott megfelelően felkészülni a kihívásokra.

És ha ez még nem lett volna elég, a másik McLaren egy kétszeres világbajnok ült, aki több alkalommal is megvillant, felhívva ezzel magára az F1-es közösség figyelmét. Vandoorne a 2017-es szezon második felében már közelített a csapattárshoz, akitől idén sem marad már el annyival.

Az időmérőkön például – bár eddig háromból háromszor alulmaradt – „csak” 25 század az átlagos lemaradása Alonsóval szemben, ami pedig a futamokat illeti, úgy érzi, már ő is egyre jobban kezeli a nehéz helyzeteket, melyekben a spanyol mindig elő tud húzni valamit a kalapból. „Tudja, hogyan kerekedjen felül bizonyos dolgokon, és miként építse fel a hétvégéjét, ahogyan közelítünk a kritikus pillanatok felé” – mondta Vandoorne a tapasztalt márkatársról.

Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)

„Ez az egyik erőssége. Bármilyenek a körülmények, ő mindig képes 99 százalékosan teljesíteni. Nekem pedig nagyon jó, hogy tanulhatok ebből. Határozottan úgy érzem, hogy erősebb lettem, és sokkal többet tudok kihozni magamból, függetlenül attól, milyenek a körülmények” – magyarázta a belga, aki Bahreinben 8. lett, annak ellenére, hogy a rajt után visszacsúszott a mezőny végére.

A belga továbbra is úgy érzi, nagyon jól járt azzal, hogy Alonso csapattársaként debütálhatott, hiszen rengeteget tanul a spanyoltól. „Nagyszerű mércém van. Pontosan tudom, mikor hol tartok. Az utolsó századokért harcolunk, és eközben kihozzuk a maximumot a csomagunkból. Ha egy nap világbajnok akarok lenni, akkor meg kell vernem egy világbajnokot. Nagyon jó jel, ha ez sikerül” – hangsúlyozta a fiatal versenyző, akinek a célja természetesen az, hogy idővel felérjen a csúcsra.

Nyilatkozata végén elismerte, tavaly a hozzáállásán is változtatnia kellett a gyenge kezdés után azt követően, hogy a kisebb kategóriákban sorra aratta a győzelmeket. „Egyértelmű, hogy változtatni kellett a mentalitásomon. Tudtuk, hogy a pontszerzés is nehéz lesz, szóval változtatni kellett. Kezdetben egy kicsit talán nehéz volt megtanulni, hogyan lehet kezelni ezeket a dolgokat, de az év közepétől már jól ment. Új kihívások elé állítod magad, de nagyon jelentőségteljes az, ahogyan megoldod ezeket a problémákat, és túljutsz a küzdelmes időszakon” – zárta gondolatát.

Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)
Borítókép: Carlos Sainz, Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)

További tartalmak