Musorujsag
Élő Eredmények

Döntött az FIA: egyetlen bakui ügyet sem vizsgál újra!

Döntött az FIA: egyetlen bakui ügyet sem vizsgál újra!

FIA
Nem nyitotta meg újra Szergej Szirotkin bakui ügyét az FIA – a Williams több eset kapcsán benyújtott fellebbezése sikertelennek bizonyult.

Egy sor panasszal fordult a Williams az FIA-hoz a másfél hete rendezett Azeri Nagydíjon történt incidensek és a kiosztott (vagy éppen elmaradt) büntetések ügyében. Az istálló mindenekelőtt megpróbálta újranyitni Szergej Szirotkin ügyét, melyben az első körben hátulról Sergio Pérezbe csúszó oroszt a hétvégi Spanyol Nagydíjra 3 rajthelyes büntetéssel sújtották, továbbá 2 büntetőponttal „jutalmazták”.

Ahhoz, hogy az ügyet újratárgyalják, a büntetést pedig semmissé tegyék, a csapatnak először is új bizonyítékkal kellett volna előállnia. Grove több másik eset felhozatalával próbálta megtenni ezt – sikertelenül. Az FIA az az azerbajdzsáni versenybírósággal lefolytatott telefonkonferenciája során megállapította, új bizonyíték nem áll fenn, így nincs mit újratárgyalni. „A bíróság egyhangúan úgy döntött, nem áll rendelkezésre új, jelentős és releváns bizonyíték, amely jogossá tenné a kérvényben említett öt eset újravizsgálását” – állt a szövetség indoklásában.

Az FIA által kiadott dokumentum 10 pontba szedve indokolta meg a döntést, külön-külön kitérve a Williams óvásában említett esetekre.

Ami Szirotkin és Pérez első körös ütközését illeti, hangsúlyozták, az incidenst nem lehetett a többi első körös balesethez hasonlítani, mivel az orosz hátulról rohant bele ellenfelébe, miközben a csapat által példaként felhozott büntetlen esetben Kimi Räikkönen és Esteban Ocon egymás mellett haladt a kanyar felé. „A büntetés mértéke hasonló volt, mint a hasonló balesetekben kiosztott büntetéseké, és következetesen a minimális hátrasorolásos büntetést alkalmazták, ahogyan korábban is” – állt a közleményben.

Az FIA a Williams azon érvelésére, miszerint más hasonló esetekben nem osztottak ki büntetést, kiemelte, a csapatnak az ítéletről szóló dokumentum kibocsátása után is lett volna még ideje fellebbezni.

Szergej Szirotkin (Fotó: XPB) Szergej Szirotkin (Fotó: XPB)

A Williams Kevin Magnussen Pierre Gasly ellen bemutatott falra szorítós manővere és az érte kiosztott 10 másodperces büntetés kapcsán arra hivatkozott, hogy a dán versenyző olyan időbüntetést kapott, amelynek – mivel utolsóként ért célba – semmilyen büntető ereje és jelentősége nem volt. Az FIA ennek kapcsán figyelmeztetett: „Az FIA, a csapatok és a versenyzők képviselőinek egy 2013-as találkozóján arról állapodtunk meg, hogy a büntetések következményeit nem vesszük számításba az ítélkezés során.”

Hozzátették, a Magnussen, valamint a verseny elején Marcus Ericsson által kapott 10 másodperc, továbbá a kiesés miatt időbüntetés helyett 3 rajthelyet kapó Szirotkin büntetése a leggyakoribb szankciós forma az utóbbi években. „2016 óta 87 baleset történt, melynél ’baleset okozásáról’ lehetett beszélni. Ezek közül a ’hagyjuk őket versenyezni’ szemléletmód miatt 55 esetben nem történt további intézkedés, 14 esetben 10 másodperces büntetés, 9-szer 3 rajthelyes hátrasorolás volt a büntetés. Csak nagyon kevés esetben osztottak ki másfajta büntetést, így a Magnussen, Ericsson és Szirotkin esetében hozott ítélet következetesen megfelelt a büntetési gyakorlatnak és irányelveknek. És azoknál is megvolt a következetesség, amelyeknél nem történt büntetés.”

További panasz érkezett a Williamstől Fernando Alonso első körben történt kettős defektje utáni boxutcai visszatérésére is. A csapat szerint a spanyol veszélyeztette a társait azzal, hogy két defektes gumival, szinte irányíthatatlanná vált autóval fejezte be a körét. Az FIA szerint, nem állt fenn veszély. „A versenyigazgató észlelte, hogy a 14-es számú autó visszatér a boxba a balesete után, de először is a biztonsági autó a pályán volt, másodszor pedig a versenyző elkerülte a versenyívet és a forgalmat, így minden kockázatot is” – érvelt a szövetség, rámutatva arra is, hogy mivel a Williams már abban a pillanatban észlelhette, hogy Alonso ily módon tér vissza a boxba, új bizonyítéknak ez az észrevétele sem tekinthető.

Ami a verseny után büntetlenül hagyott eseteket, például Räikkönenék ütközését és Nico Hülkenberg, Szergej Szirotkin és Fernando Alonso első körös hármas koccanását illeti, az FIA ugyancsak megállapította, ezen esetekben a csapatnak még a futam napján volt elegendő ideje és lehetősége óvást benyújtani. Utóbbi esetnél külön kiemelték: „Mivel a bírák nem is hoztak hivatalos döntést ebben az ügyben, a csapat a rendelkezésre álló időn belül óvást nyújthatott volna be, ha úgy érezte, nem volt helyes az eljárás.”

Az FIA tehát valamennyi bakui ítéletét helyben hagyta, a végeredmény nem változik, a Williams pedig kénytelen lesz elfogadni, hogy Szergej Szirotkin vasárnap Barcelonában az időmérőn megszerzett pozíciójához viszonyítva három rajtkockával hátrébbről fog rajtolni.

Borítókép: FIA (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek