A McLaren nem tart attól, hogy Alonso kiábrándul az F1-ből

Hiába Fernando Alonso F1-gyel szemben a WEC felé hajló kijelentései, a McLaren főnöke nem fél attól, hogy nyeretlenségük miatt hamarosan elveszítik sztárjukat.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Fernando Alonso Barcelonában azt mondta, túlságosan kiszámíthatónak tartja a mai Forma–1-et, az erőviszonyok szerinte túlzottan megfagytak, és azt is megjegyezte, hogy a sok verseny miatt egyre megterhelőbbé válik a királykategóriás részvétel.


Ez utóbbi megállapítása kapcsán megkérdezték tőle, miért vállalt akkor 2018-ban 25 futamos dupla szezont. „Mert a WEC-futamok szórakoztatóak” – felelte, hogy aztán ellentétbe állítsa a két sorozatát. „Az F1 kiszámítható, megterhelő. Ott a konstruktőri bajnokság a lényeg. A csapatok helyzete adott, a versenyző túl sok mindent nem befolyásolhat, ami szomorú” – állapította meg.


Tekintve, hogy az F1-es versenyeken a győztes kilétét pillanatnyilag lényegesen nehezebb előre megjósolni, mint a WEC-ben, ahol Alonso Toyota-csapata egyetlen gyári gárdaként toronymagas esélyes, adódik a kérdés: miért beszél Alonso az egyik sorozata ellen, és a másik mellett?


Ennek kapcsán, valamint mert a spanyol azt is kijelentette, hogy ezúttal jobban fáj a foga a Le Mans-i győzelemre, mint az F1-es hazai futamának megnyerésére, meg is indult a találgatás arról, hogy Alonso talán már távolodik az F1-től, és inkább más kategóriákban látja a jövőjét.


Ő erre Barcelonában szarkasztikusan csak annyit mondott: „Már 2014 óta erről beszélnek. Júliusban a Ferrarihoz fogok aláírni, augusztusban a Mercedeshez, szeptemberben a Renault-hoz – sőt, miért nem mindjárt a Red Bullhoz? Aztán meghozom a döntést…”
Fernando Alonso és Zak Brown (Fotó: XPB) Fernando Alonso és Zak Brown (Fotó: XPB)


Főnöke, Zak Brown nem fél attól, hogy a kétszeres bajnok elhagyja Wokingot. „Én egyáltalán nem aggódom. Fernando kijelentéseit talán nem teljesen helyesen értelmezték. Ő csak azt akarta kifejezni, hogy mennyire akarja azt a Le Mans-i győzelmet. Az emberek nem becsülhetik alá Fernando szenvedélyét” – nyilatkozta a csapatvezető.


Elmondása szerint a folytatásról csak a nyári szünettől kezdenek el egyeztetni. „Nyáron nyugodt körülmények között le fogunk ülni, és megnézzük, mi legyen 2019-cel. Mindenekelőtt arra vagyunk kíváncsiak, mit szeretne Fernando. A Forma–1 az ő nagy szenvedélye, remélem, hogy még sok évig marad a McLarennél.”


Azt azért elismerte, a McLaren kilátásai és formája befolyással lehet a versenyző választására. „Érzem, hogy Fernando boldog, és nem hiszem, hogy bármelyik másik csapatnál jobban érezhetné magát ennél. A szíve ide köti őt, de természetesen versenyeket akar nyerni, ezért most kíváncsian figyeli, hogyan fejlesztünk. Év közepén össze fogunk ülni és elbeszélgetünk. Én úgy vélem, Fernando versenyezni fog valahol, és remélhetőleg a McLarennél” – bizakodott.