„Ne beszéljetek minden előzésről” – rádiós üzenetek Spanyolországból

Bár nem a spanyol futam volt a legizgalmasabb a szezonban – főleg az előző három, változatosra sikeredett viadal után –, néhány idézhető rádiós beszélgetést azért hallhattunk múlt vasárnap. Vegyük sorra ezeket az üzeneteket!

Fernando Alonso előzi Charles Leclercet (Fotó: XPB)

 „A fenébe! Haver, azt hiszem, beragadtam a kavicságyba” – Romain Grosjean visszajelzése a második szabadedzésen. Noha egy kicsúszás sosem kellemes, a francia (és csapata, a Haas) ekkor még nem is sejtette, mennyire eltörpül majd ez a hiba egy későbbi mellett.


„Áh, haver, sajnálom. Én… megpróbáltam kívülre menni. Kevin egy kicsit veszített, bekerültem a piszkos levegőbe, és ez történt” – kommentálta Grosjean a vasárnapi rajtbalesetet, mely során két ellenfelét (Pierre Gaslyt és Nico Hülkenberg) is kiütötte a versenyből. Noha kiemelte, igyekezett elkerülni a balesetet, beismerte hibáját és bocsánatot is kért. Az FIA azonban rajtbüntetést rótt rá.


„Srácok, ez komoly ütközés volt! Nagy ütközés! Kicsúsztam. Nem hiszem el… nem tudom elhinni” – Gasly reakciója a történtek után. A fiatal versenyző roppant csalódottnak és dühösnek tűnt, teljesen érthető okokból…
Pierre Gasly összetört autója (Fotó: XPB) Pierre Gasly összetört autója (Fotó: XPB)


„Egy kicsit jobban föl kellene söpörniük a pályát. Még mindig elég sok cucc van az asztalon” – panaszkodott Hamilton a rajtbaleset után, látva, mennyi alkatrészdarab marad az aszfalton, noha a pályabírók már akcióba léptek.


„Gyorsabban kell mennie a biztonsági autónak, vagy itt gyorsan káosz lesz. Mondjátok neki, hogy vágja le a sikánt, vagy valami” – javasolt egy megoldást Carlos Sainz a „lassú SC-fázis” megoldására. A legnagyobb probléma az volt, hogy a gumik gyorsan elveszítették üzemi hőmérsékletüket, felmelegíteni viszont nagyon nehéz volt őket.


„Ne beszéljetek minden előzésről” – Fernando Alonso sajátosan intette csöndre csapattársait.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)


„Gondok vannak. Erőt veszítek” – a pillanat, amikor Kimi Räikkönen fölismerte, hogy Ferrarija erőforrása elromlott. A finn a versenyt sem tudta befejezni, később viszont kiderült, hogy legalább újabb motorcserére nem szorul majd a Monacói Nagydíj előtt.


„A hármasban és a kilencesben még spórolhatsz egy kicsit a gumikkal” – „Nem” – „Vettük” – „Minél többet spórolok, annál több hőmérsékletet veszítek” – a Mercedes és Valtteri Bottas kommunikációja a verseny végén, amikor a finn kopott abroncsokkal próbálta tartani előnyét üldözőivel szemben. Noha taktikája kockázatos volt, végül célba vitte autója a második helyen.


„Húú! Ez már olyan, ahogy szeretem! Szuperboldog vagyok Nagyszerű munkát végezetetek” – ünnepelte győzelmét Lewis Hamilton, kinek két héttel korábban némi szerencsére is szüksége volt a diadalhoz, ezúttal viszont végig domináns volt a versenyen.
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)