Musorujsag
Élő Eredmények

Monacói Nagydíj: lesz-e az eső a futam napján?

Monacói Nagydíj: lesz-e az eső a futam napján?

Motorsport-Magazin
Ha előzni nem is lehet Monacóban, az időjárás még gondoskodhat a verseny változatosságáról. De gondoskodik-e?

A szokásoknak megfelelően Monacóban a hagyományoshoz képest egy nappal korábban kezdődik a „versenyhétvége”. A pénteki szünnap miatt a sajtónapot (melynek vendégei Charles Leclerc, Romain Grosjean, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton lesznek) szerdán, az első két szabadedzést csütörtökön tartják, az előkészületek pedig már napok óta zajlanak.

Monaco a rémunalmas vonatozástól az őrült káoszig bármivel képes meglepni az F1-es mezőnyt, a pálya sajátosságaiból adódóan pedig a versenyeket a vezetői hibák mellett legnagyobb eséllyel az időjárás tudja feldobni. Ilyen tekintetben ezen a hétvégén talán lehet esély némi kavarodásra. A kibővített boxutcai létesítményt rendezők életét már kedden eső nehezítette, és az előrejelzések szerint nem elképzelhetetlen, hogy a verseny napján is lesz csapadék. A kérdés csupán az, mennyi és mikor.

A csütörtöki edzésnapra és a pénteki szünnapra 20-22 Celsius-fokos meleg várható, a két tréning napján az eső valószínűsége a nullához közelít, és a szél ereje sem lesz igazán nagy. Szombaton pár fokkal emelkedhet a hőmérséklet, az esőre mindössze 5% esélyt adnak, így a verseny szempontjából oly meghatározó időmérő edzést ideális körülmények között rendezhetik meg.

A változás vasárnap következhet be, amikor délelőtt még napos időre számíthat a mezőny, délután 14 óra körül viszont zivatarok lehetnek a hercegségben. Tekintve, hogy a rajtot idén 15:10-re tolták, ez még önmagában nem feltétlenül jelent esős versenyt, ám a délután folyamán az eső valószínűsége 50% körül alakul, míg estére 90%-ra emelkedik.

Esős Monacói Nagydíjat legutóbb 2016-ban láthattunk, akkor a rajtnál volt vizes a pálya, ami több résztvevőt, köztük a szenvedő Nico Rosberget is alaposan megtréfálta. A legemlékezetesebb esőversenyt viszont 20 évvel azt megelőzően rendezték: Olivier Panis a Ligier-vel egy olyan futamon aratta győzelmét, amelyen mindössze három autót intett le a kockás zászló…

További tartalmak