Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen fájó emlékei: Mérges voltam, de nem Sebre és a csapatra

Räikkönen fájó emlékei: Mérges voltam, de nem Sebre és a csapatra

Motorsport-Total
Keserű emlékeket őriz Kimi Räikkönenben a múlt évi monacói futamról, ám egy év távlatából is állítja, nem a Ferrarira volt dühös a győzelem elszalasztása után.

Egy évvel ezelőtt 9 éve tartó csöndet megtörve szerezte meg Kimi Räikkönen a 2008-as Francia Nagydíj óta első pole pozícióját Monacóban, ám a finn mégis keserű szájízzel távozott a hercegségből. Hiába rajtolt jól és őrizte meg az első helyét a futam elején, a Ferrari taktikájának köszönhetően így is elvesztette azt Sebastian Vettellel szemben, miután a német első etapját a csapat 5 körrel tovább nyújtotta.

Utána sokan nyílt csapatsorrendet emlegettek, valamint hogy a Scuderiának nem állt érdekében Vettel előtt nyerni hagyni másik versenyzőjét. Bár dobogón fancsali képpel álló Räikkönen a verseny után tett utalást arra, hogy nem feltétlenül akart olyan hamar kereket cserélni, sem taktikája, sem a végeredmény miatt nem kritizálta a Ferrarit.

Szerdán megkérdezték, egy év távlatából hogyan látja a történteket. „Természetesen nem voltam boldog. Próbáltak nagy sztorit csinálni ebből, de én nem a csapatra vagy Sebre voltam mérges, sőt, valójában még örültem is a kettős győzelemnek. Egyszerűen bosszantott, hogy nem én nyertem” – nyilatkozta a ferraris visszatérése óta továbbra is nyeretlen finn.

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel a 2017-es monacói díjátadón (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel a 2017-es monacói díjátadón (Fotó: XPB)

„Hányszor voltam már második pályafutásom során? Nagyon egyszerű: elszalasztottam a győzelmet, ezért kicsit mérges voltam. Ha idén második leszek, akkor sem leszek elégedett. Remélem, jól fog menni, de azt nehéz megmondani, mennyire leszünk jók és kik lesznek a leggyorsabbak. Egyszerűen futjuk a megszokott programunkat.”

Räikkönennek hosszú pályafutása során nem a 2017-es volt az egyetlen lehetősége arra, hogy nyerjen Monacóban, ám a győzelem eddig csak 2005-ben jött össze neki a McLarennel. Pedig ez az első hely többet jelentene számára egy puszta győzelemnél. „Azért, mert ez egy nehéz pálya” – indokolt. „Több pont ugyan nem jár érte, de az egész hétvége óriási kihívást jelent. Ez egy hosszú hét a pénteki szünnap miatt, és azért is, mert ilyen nehéz a pálya.”

„Nem könnyű problémák nélkül gyorsnak lenni. Nagyon hamar a falban találhatod magad, ez teszi olyan nehézzé. Remélem, hogy nekünk kevesebb aha-érzésünk lesz ezen a hétvégén. Ha te vagy a leggyorsabb, itt még az sem garancia arra, hogy te fogsz nyerni, mert bármi megtörténhet. Elég, ha egy lekörözött megpördül egy beláthatatlan kanyarban, és már nem is tudsz reagálni. Ez is könnyen megtörténhet.”

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak