Musorujsag
Élő Eredmények

Nem ijesztett rá Vettelékre a Red Bull

Nem ijesztett rá Vettelékre a Red Bull

Speedweek, Motorsport
A Ferrari talán még nem elég gyors, a Red Bull pedig nagyon is az, Sebastian Vettel szerint mégsem feltétlenül az osztrákok Monaco favoritjai.

A csütörtöki edzésnap elsőre igazolni látszott az előzetes feltételezéseket arról, hogy Monaco a Red Bull felségterülete lehet. Mindkét 90 perces tréninget Daniel Ricciardo és Max Verstappen párosa zárta az élen, az elsőn majd’ 0,4 másodperc volt az előnyük a Mercedesszel szemben, a mérvadóbb másodikon pedig közel 0,6 a ferraris Sebastian Vettel előtt. Bár a puszta végeredményt sok minden befolyásolta – így a forgalom és hogy ki mikor futotta a legjobb idejét –, a kék autók szemre is stabilabbnak, jobbnak tűntek a pályán, emellett a hosszú etapokon is erősek voltak.

A 4. és 3. helyeket megszerző Sebastian Vettel ettől függetlenül nem tűnt elégedetlennek a nap végén. „Szerintem ez a nap rendben volt, még úgy is, hogy a forgalom és a piros zászló – ami után mindenki kiözönlött a pályára – megnehezítette a dolgunkat, és volt egy kis kavarodás” – vont mérleget a nyitónap után. „Összességében jól mentünk, de a második és harmadik szektorral nem voltam elégedett, ott nem tudtam bízni a kocsiban. Túl sokat csúszkáltam ebben a két szektorban, ezen mindenképpen javítanunk kell.”

„De ettől még elégedett vagyok az autóval, és annak ellenére is magabiztos vagyok, hogy sokat csúszkáltam. Tudtam, hogy nem érinthetem a falakat. Most viszont muszáj lesz rájönnünk, miért volt ez a sok csúszkálás, és biztosra veszem, hogy sikerül javítanunk.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel úgy érezte, a gumikban is maradtak még tartalékok. „Nem hinném, hogy igazán jól használtam volna a gumikat, mert hátráltatott a forgalom, de ez csütörtökön megszokott. Szombaton szerintem nagyon szoros lesz, és nem tudnám megmondani, ki lesz a favorit, mert bár a Red Bullok nagyon gyorsnak tűntek, ők péntekenként gyakran tűnnek erősnek. Meglátjuk.”

Ami a versenytempót illeti, a négyszeres bajnok rámutatott: „A hosszú etapoknak nem nagyon van jelentőségük, mert itt elsősorban úgyis a rajthelyezések a meghatározóak. Ami szombaton lesz, az nagyban megszabja, mi várható vasárnap. Aztán a versenyen sok minden történhet, mert Monaco nem átlagos.”

Miután Vettel három futam óta nyeretlen, sőt dobogón sem állt, azt gondolhatnánk, a sikeres szereplés Monacóban kötelező számára. „Nincs rajtam nagyobb nyomás” – cáfolt rá erre. „Valójában nagyon élvezem, a pálya nagy kihívást jelent, nincs hely a hibázásra, ezért kétszer is meg kell gondolnod, hogy mindent beleadsz-e, és hogy hol vannak a határok. De éppen ez teszi élvezetessé a munkát.”

Vettel a fallal ugyan nem találkozott a két edzésen, egy hibát azért így is elkövetett. A második edzésen 1 egész km/órával átlépte a sebességhatárt, amiért 100 eurós büntetést kell fizetnie a Ferrarinak.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Vettel csapattársa, a Monacóban tavaly pole pozícióból rajtoló Kimi Räikkönen ezúttal visszafogottabban indított, és – idén nem jellemző módon – mindkét edzésen elmaradt kollégájától (még ha az első csak századokkal is). Délelőtt az autójával, délután a forgalommal nem volt elégedett, a jó kör nehezen is akart összejönni neki. „Nehéz mit mondani, ez csak egy csütörtök volt, és még ki kell értékelnünk az adatokat. Több dolgot is kipróbáltunk, és egyértelmű, hogy van még min javítanunk. Minden alkalommal forgalomba ütköztünk, de az autó nem tűnt rossznak, még ha lehet is rajta javítani” – értékelt a finn.

A kérdésre, számít-e újabb időmérős remeklésre, elmondta: „Szombaton kiderül! Sokszor van úgy, hogy a pénteken nagyon gyors autók szenvednek kicsit az időmérőn, szóval várjuk ki a végét! Egyelőre nehéz jósolni” – visszhangozta Vettel szavait.

A Red Bull tehát jó formája ellenére sem ijesztett rájuk. Talán összebeszéltek? Vagy tudnak valamit?

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak