Musorujsag
Élő Eredmények

Három F1-es a világ 100 legjobban kereső sportolója között

Három F1-es a világ 100 legjobban kereső sportolója között

Forbes
Továbbra is Lewis Hamilton a legjobban fizetett Forma–1-es versenyző – rajta kívül két másik bajnok került még a Forbes 100 legjobban fizetett sportolóról készített listájára.

Az amerikai magazin évről évre elkészíti a maga top 100-as listáit, többek között a sportolók éves bevételéről szólót is. Ahogyan az előző évben is volt, a 2018-as rangsorban is három Forma–1-es versenyző neve található meg, közülük a legelőkelőbb helyen a címvédő Lewis Hamiltoné.

A Mercedes négyszeres világbajnoka a Forbes becslése szerint évi 51 millió dolláros bevételre tett szert, amivel a lista 12. helyén áll. Az előző évi összbevétele a lap szerint így is potom 234 millió dollárral marad el a lista élére kerülő Floyd Mayweather keresetétől. A bokszoló elképesztő, 285 milliós bevételre tett szert a múlt évben, holott hivatalosan már visszavonult. Ennek hátterében a ketrecharcossal, a listán a maga 99 milliójával a 4. helyet elfoglaló Conor McGregorral megejtett rendhagyó mérkőzése áll, mely tényleges sportértékkel ugyan nemigen bírt, de showműsorként igencsak jövedelmezőnek bizonyult…

Ami az F1-eseket illeti, Hamilton éves bérét 42 millió dollárra tippeli a Forbes, a fennmaradó 9 millió dollárja egyéni szponzorai révén folyt be.

A következő autóversenyzőhöz egészen a 18. helyig kell lemenni a listán, ez a pozíció a 42,3 milliós bevételű Sebastian Vettelé. A Ferrari sztárja csapatától éppen akkora összeget kap, mint Hamilton, 42 milliót, ám a marketing és a közösségi média világától is tudatosan elhatárolódó német az F1-en kívül kevésbé számít értékesnek, hiszen a lap szerint mindössze 300 ezer dollárra tett szert szponzoraitól. Igaz, még így is megelőzi a listán például a teniszező Rafael Nadalt, aki világelsőként zárta a múlt szezont, valamint az összes honfitársát is, amivel a legjobban kereső német sportolónak számít.

A harmadik legnagyobb bevételű F1-es Fernando Alonso, akinek keresetét 33 millió dollárra saccolták. Bár a McLaren versenyzője 2013 óta egyetlen futamot sem nyert, bére továbbra is a világ sportelitjébe sorolja őt. Az összeg nagy részét, 32 milliót a McLarentől (és a Hondától) kapta, szponzori forrásokból további 1 millió folyt be, amivel a lista 39. helye jutott neki.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A világ 100 legjobban kereső sportolója között több F1-es versenyzőt, de autóversenyzőt sem találni, még a NASCAR-sorozatot sem képviseli senki, holott egy éve Jimmie Johnson még befért a 93. helyre. Mayweather mögött Lionel Messi és Cristiano Ronaldo áll a 2-3. helyen, a legjobb tízben pedig futballisták, bokszolók, kosárlabdázók, amerikaifutballisták, és Roger Federer személyében egy teniszező található.

Az autó- és motorsportok képviselői egyébként fokozatosan visszaesnek a Forbes éves listáján. Miközben korábban Michael Schumacher állandó tagja volt a top 3-nak vagy top 5-nek, Hamiltonnak tavaly már csak a 10. hely jutott, s most a legjobb 10-ből is kiszorult. Vettel egy éve a 14., Alonso a 20. pozícióban tartózkodott. A Forbes szerint Hamilton és Vettel bevétele az előző évhez képest 5, illetve 3,8 millióval emelkedett, Alonsóé pedig 2 millióval csökkent.

A listára kerüléshez egyébként legalább 22,9 millió dolláros bevételre volt szükség, Nicolas Batum kosárlabdázó ekkora összeggel foglalja el a 100. pozíciót.

A világ legjobban kereső sportolói a 2017-es adatok alapján (dollárban):

1. Floyd Mayweather (bokszoló) – 285 millió

2. Lionel Messi (labdarúgó) – 111 millió

3. Cristiano Ronaldo (labdarúgó) – 108 millió

4. Conor McGregor (ketrecharcos) – 99 millió

5. Neymar (labdarúgó) – 90 millió

6. LeBron James (kosárlabdázó) – 85,5 millió

7. Roger Federer (teniszező) – 77,2 millió

8. Stephen Curry (kosárlabdázó) – 76,9 millió

9. Matt Ryan (amerikaifutballista) – 67,3 millió

10. Matthew Stafford (amerikaifutballista) – 59,5 millió

…12. Lewis Hamilton (F1) – 51 millió

…18. Sebastian Vettel (F1) – 42,3 millió

…39. Fernando Alonso (F1) – 33 millió

Borítókép: Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak