Alonso: Nem ábrándultam ki az F1-ből

A 300. Forma–1-es nagydíjhétvégéjére készülő Fernando Alonso az elmúlt hetekben elhangzó kijelentésekre reagálva kijelentette, nem unta meg a királykategóriában való versenyzést, és nem tervezi a sportág elhagyását.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso tavaly óta több szériában is kipróbálta magát (2017-ben az indianapolisi 500 mérföldesen indult, idén megbízhatósági futamokon vesz részt), a Forma–1-gyel kapcsolatban pedig nem egy roppant kiábrándultnak tűnő nyilatkozatott adott. Nem meglepő tehát, hogy fölmerült, az év végén elhagyja a kategóriát, és csak a nagy mesterhármas megszerzésére koncentrál majd.


A téma természetesen a Kanadai Nagydíj sajtónapján is előkerült, Alonso pedig leszögezte, nem ábrándult ki az F1-ből, és nem tervezi a visszavonulást. „Nem untam bele” – jelentette ki az újságírók előtt. „Egyértelmű, hogy ez a motorsportok csúcskategóriája” – tette hozzá.


„Ez az a kategória, amiről mindannyian álmodozunk, amikor még gokartokkal versenyzünk. Viszont igaz, hogy a dolgok kiszámíthatóvá váltak, főleg a turbókorszakban. Ez a hetedik futam, és összesen huszonegyet rendeznek, mi pedig mind tudjuk, hogy mi történik majd a többi tizennégy versenyen. És ez nagyon szomorú a sport számára. Ez nem az F1 szól, nem fáradtam bele, csak tudom, hogy megérkezem ide és a hetedik és a tizenkettedik hely között érek majd célba. És azt is tudjuk, hogy az év végén, Abu-Dzabiban is a hetedik és a tizenkettedik hely között harcolok majd” – magyarázta.
Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)


Kiemelte, ő továbbra sem végzett még a Forma–1-gyel. „Tavaly már aláírtam a szerződésemet. Ez egy többéves szerződés. Több évem is van még” – fogalmazott.


Ami pályafutása korábbi szakaszait illeti, ismét elmondta, úgy érzi, kettőnél több bajnoki címet is nyerhetett volna. „Tudom, hogy voltak elszalasztott lehetőségek a múltban. Talán négy, öt bajnoki címet is szerezhettünk volna. Egyszer hét ponttal maradtunk le, aztán pedig hárommal, vagy valami ilyesmi” – mondta, majd gyorsan hozzátette, ennek ellenére sem elégedetlen.


„Kiváltságosnak érzem magam, hogy már 18 éve a Forma–1-ben lehetek. Ismerem azokat a pilótákat, akik ellen harcolok. Látom, hogyan teljesítenek a versenypályán, és láttam, hogyan mentek a kisebb kategóriákban, és itt pedig még azt sem tapasztalhatták meg, milyen érzés dobogóra állni. Látom a jelenlegi csapattársam, látom Nicót (Hülkenberg) és Carlost (Sainz), látom a sok tehetséget, akik nem állhattak dobogóra. Való igaz, hogy elszalasztottunk néhány lehetőséget, de elégedett vagyok azokkal a dolgokkal, amiket elértem” – zárta gondolatát.
Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)