Musorujsag
Élő Eredmények

Ocon ügy: Az ellenfelek panaszkodtak, az Force India tagad

Ocon ügy: Az ellenfelek panaszkodtak, az Force India tagad

Motorsport
A Force India tagadta, hogy Esteban Ocon a Mercedes utasítására engedte el Lewis Hamiltont a Monacói Nagydíjon, miután a rivális csapatok is panaszkodtak a történtek miatt a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA).

Hamilton közvetlenül Ocon mögé került korai kiállása után, túl sokat viszont nem időzött a francia mögött, aki hamar útjára engedte őt az alagút után. Mivel Ocon pályafutását évek óta a Mercedes támogatja, és a Force Indiának is a németek szállítanak erőforrást, azonnal fölmerült, nem véletlen, hogy a fiatal versenyző nem védte pozícióját.

Közvetlenül a verseny után maga Ocon sem tagadta ezt, sőt Toto Wolff egy belga újságnak nyilatkozva állítólag elhintette, valóban történt csapatutasítás. A Force India viszont a kezdetek óta tagadta, hogy Ocon a Mercedes utasítását követte volna.

Nemrég kiderült, az ügy a riválisok érdeklődését is fölkeltette, akik az FIA-val is kapcsolatba léptek, amiért a gyanú szerint a Mercedes összejátszott egyik ügyfelével. A körülmények átvizsgálását követően azonban az FIA úgy döntött, nem folytatja a kutakodást az ügyben.  Hogy valóban segítettek volna a Mercedesnek, azt a csapat ügyvezetője, Otmar Szafnauer ismét cáfolta, kiemelve, hogy ők csak és kizárólag saját taktikájuk végrehajtására összpontosítottak.

Esteban Ocon (Fotó: XPB) Esteban Ocon (Fotó: XPB)

„Nem érdekel, mit mond Toto” – jelentette ki határozottan. „A saját versenyünket futottuk, és nem Lewis ellen harcoltunk. Nem akartunk időt veszíteni, mert (Fernando) Alonso épp akkor állt ki, és megpróbált elénk vágni. Nem szerettünk volna időt bukni Lewisszal, mert akkor Alonso előtt esély nyílhat arra, hogy elkapjon minket. Ezért mondtuk Estebannak, hogy ne veszítsen időt” – folytatta.

„Nem tudsz gyors lenni, ha csak a visszapillantót figyeled. Hiába beszélünk körönként csak néhány tizedről, ez is túl sok. Ha túl közel vagytok egymáshoz, akkor pedig valaki eléd akar majd vágni, szóval ezt nem teheted. Öt-hat körön keresztül feltarthatsz valakit, de úgyis meg fog előzni a végén, akkor már Lewis ellen is és a másik srác ellen is időt buksz, az ellen, akivel amúgy harcolnál. Persze a pályán nem harcolsz vele, mert ő már kiállt” – magyarázta.

Andy Green, a technikai igazgató eközben kijelentette, a Force Indiánál általában mindig azt az elvet követik, hogy nem harcolnak a gyorsabb autókkal. „Mindig ezt tesszük, ha jön egy gyorsabb autó, nem védekezünk agresszíven. A lehető legkevesebb időt akarjuk elveszíteni. Néha ezzel a védekezéssel két másodpercet is bukhatsz egy körben” – fogalmazott.

Amikor a sokat emlegetett előzésről kérdezték, maga Ocon is leszögezte, nem lett volna semmi értelme annak, ha keményen védekezik Hamilton ellen. „Meglepődtem, hogy ekkora sztorit kerekítettek ebből az egészből, de feltehetően azért, mert a verseny után nem megfelelően magyaráztuk el a dolgot. Andy és Otmar biztosan beszélt már erről. Nem vele harcoltam. Lewisnak 20 másodperces előnye volt, és már kiállt friss gumikért is. Nem akartam időt veszíteni Fernandóval és (Pierre) Gasly-val szemben. Akkor velük küzdöttem. Más lett volna a helyzet, ha Lewis ellen küzdöttem volna. Akkor persze tisztességesen védem a helyem” – mondta

Esteban Ocon (Fotó: XPB) Esteban Ocon (Fotó: XPB)

.

Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak