Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel későn kelt, és utasból kapitány lett

Vettel későn kelt, és utasból kapitány lett

FIA
Sebastian Vettel pénteken csak utasnak érezte magát a Ferrariban, szombatra eggyé vált vele. A fordulatról beszélt, valamint arról, Gilles Villeneuve öröksége miatt mennyit jelent ez a pole a csapatának.

„Kimi talán esélyes lehet, én így nem” – jelentette ki Sebastian Vettel a pénteki második szabadedzés után, elismerve, gyengén teljesített a kétszer másfél órában, és bőven lesz min dolgozniuk az este. Egyúttal viszont azt is előrebocsátotta, hogy ha rendbe teszik autóját, a bele került új erőforrással együtt óriási előrelépést érhetnek el.

Megcsinálták. Vettelnek már a szombati harmadik szabadedzésen is remekül ment, az időmérőt pedig tulajdonképpen uralta. Bár a Q3-ban csak 9 század volt az előnye Valtteri Bottasszal szemben, elmondása szerint utolsó körébe belehibázott, így maradt még benne némi tartalék.

Nem a mostani volt az első ilyen látványos fordítása idén, sőt tulajdonképpen már hagyomány nála, hogy a pénteki gyengélkedés után szombatra belelendül. Meg is kérdezték tőle, mi az oka ennek, valamint annak, hogy csapattársa, Kimi Räikkönen általában jobban kezdi a hétvégéket nála. „Később keltem fel, mint ő! Általában ő az, aki később kel!” – adott komolytalan magyarázatot.

„Tegnap silány napunk volt. Gondom volt a kormányzással délelőtt, leborotváltam a falat is. Némi időt vesztettünk a második edzésen, mire elkészültünk. Nem találtam a ritmust, nem voltam elégedett az autóval. Tudtam, éreztem, hogy mi rejlik benne, de nem tudtam kihozni belőle.”

„Délelőtt viszont egyből sokkal jobbnak éreztem. Egy ilyen pályán, ahol keményen kell támadnom a féktávokon és a kerékvetőkön, a legfontosabb, hogy otthonosan érezd magad az autódban, meglegyen az önbizalmad, mert csak így tudod kihozni a maximumot. Tegnap nem voltam igazán ura a helyzetnek, inkább csak utas voltam. Mindent kihoztunk a napból, amire szükség volt, de kompromisszumokra kényszerültünk, miközben most minden sokkal természetesebb volt.”

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Vettelnek az időmérőn csak egyetlen nehéz pillanata volt: a Q2 végén a hosszú egyenesben poroszkáló autókba ütközött, amin alaposan fel is húzta magát, mondván, komoly veszélynek volt kitéve azzal, hogy maximális tempóval érte utol a figyelmetlen társakat. Éppen a hiperlágyon futott, így aligha akart javítani, hiszen az ultralágyon kívántak rajtolni, ám ettől még szívesen befejezte volna a körét. „Látni és érezni akartam, hogy mennyire vagyok képes, de aztán… Ilyesmi sosem történt még velem. Három autó haladt előttem legfeljebb százzal, és egyiknek sem szóltak, vagy egyikük sem nézett körül. Nyilván mindannyian a helyet keresték maguknak a repülőkörükhöz, de én teljes sebességgel érkeztem! Meg kellett szakítanom a köröm, esélyem sem volt végigszlalomozni körülöttük. Eléggé meglepett” – mondta az esetről.

Vettel pályafutása során 4. alkalommal rajtolhat az élről Kanadában, de most először a Ferrari színeiben. A vörös csapat legutóbb 2001-ben, Michael Schumacherrel nyert edzést Montrealban, ám Vettelnek más szempontból is értékes a mostani siker. „Nos, elég rég volt. De ebben az országban ez a Ferrarinak amúgy is sokat jelent a múltja miatt. Gilles Villeneuve Enzo Ferrari kedvenc versenyzője volt, és a karizmája, a karaktere, amit a Forma–1-be hozott, valamint ahogyan versenyzett, az még ma is elevenen él közöttünk. Látni a sok zászlót. Örökséget hagyott hátra, az emberek miatta szerettek bele a motorsportba, és még ma is itt vannak, hozzák a gyerekeiket, talán az unokáikat is. Nagyon boldog vagyok, ez egy fontos nap számunkra. De a szombat nem annyira fontos, mint a vasárnap, és reméljük, hogy holnap is jól fog menni” – tette egyértelművé az ezen a pályán eddig csak egyszer, 2013-ban nyerő négyszeres bajnok.

Borítókép: Sebastian Vettel és az újabb pole-"trófea"(Fotó: XPB)

További tartalmak