Verstappen nem a modern Villeneuve, csak egy túlsztárolt gyerek?

Alaptalannak tartja Jacques Villeneuve, hogy merészsége miatt apjához hasonlítják a szerinte gyerekes és túlsztárolt Max Verstappent. A holland lefejelős megjegyzése sem nyerte el a tetszését.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A 40 éves montreali pálya a múlt hétvégén Gilles Villeneuve-öt és az ő első F1-es győzelmének négy évtizedes évfordulóját is ünnepelte. Ennek kapcsán többen megemlékeztek a kanadairól, az ellene még versenyző Niki Laudát pedig arról is megkérdezték, őt ki emlékezteti a legjobban a jelenlegi mezőnyből a Ferrari egykori versenyzőjére. A háromszoros világbajnok Max Verstappent nevezte meg.

A dolog az érintettet nem igazán hatotta meg. „Nos, jóképű volt, szóval… Nem is tudom. Sosem találkoztam vele, így nehéz megítélnem, de ha ő így gondolja, felőlem rendben” – kommentálta a szombati időmérőt követő sajtótájékoztató Verstappen Lauda véleményét. A mellette ülő Sebastian Vettel erre megjegyezte: „Ez szép volt. Magabiztos!”


Volt viszont, aki nem intézte el ennyivel ezt az összevetést: Gilles Villeneuve világbajnok fia, Jacques. „Egyetértek abban, hogy Verstappen ugyanolyan nagy kockázatot vállal, mint apám tette, de van közöttük egy óriási különbség: apám tisztelte az ellenfeleit, és tanult a hibáiból is” – szúrt oda az általa amúgy is sokszor kritizált hollandnak, utalva a korábbi idei baleseteire. „Ő teljesen más neveltetést kapott, és őszintén szólva nem is értem az összevetést. Verstappen minden versenyén hibázik, folyamatosan ez történik. Ha egy versenyző folyton hibákat követ el, le kell higgadnia, vissza kell vennie. Lehet, hogy Laudának még mindig az fáj, hogy a Ferrari apámat választotta helyette…”
Jacques Villeneuve apja 1978-as Ferrarijában (Fotó: XPB) Jacques Villeneuve apja 1978-as Ferrarijában (Fotó: XPB)


1997 bajnoka emellett azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy Verstappen csütörtökön lefejeléssel fenyegette az őt a baleseteiről faggató újságírókat. Bár egy kimondottan provokatív kérdésre reagált így, és nyilván tréfának is szánta, ám látva a közben szikrákat szóró szemeit, egyértelmű volt, hogy valóban dühös. Villeneuve szerint viszont inkább csak a gyerekességét bizonyította a megjegyzéssel. „Az újságírók feladata, hogy a tényekről adjanak hírt, még ha Verstappen a kérdéseiket százszor meg is válaszolta előtte. Ha a kérdés jogos, akkor a versenyzőnek kötelessége válaszolni rá. Nem volt jogában úgy érezni, hogy támadják, és így reagálni.”


„A hibáidnak tudatában kell lenned, ha előrébb akarsz jutni. Nála nem ez a helyzet. Helyette inkább nem mutat tiszteletet és jó modort. Bizonyos szempontból ő még egy gyerek. A bölcsőből egyből az autóba ültették, és valószínűleg emiatt nem tudja hozni a csapattársa, Daniel Ricciardo szintjét. A Red Bull a jövőt látja benne, de ehhez folyamatosan le kéne győznie a csapattársát. Ez egyelőre nem megy neki. Egyszerűen túlbecsülik őt” – szurkálta a hollandot.


Ami a Gilles Villeneuve-vel való párhuzamot illeti, egy másik régi bajnok, Jackie Stewart szerint bizonyos szempontból mégis van benne valami. A kanadait a kortársai a legtehetségesebb, de egyben a legvakmerőbb, legőrültebb versenyzőnek is tartották, aki képtelen volt fékezni a vadságát. „Gilles lélegzetelállítóan látványosan versenyzett, de célt nem ért. Max is ilyen akar lenni? A holland örülhet, hogy eddig nem esett baja, ám ez így nem folytatódhat örökké” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok, aki arra is utalt, az ő idejében Verstappen aligha úszhatta volna meg ép bőrrel az agresszív megmozdulásait. „Én rendkívül tudatos voltam azokban az időkben, semmiképpen sem akartam balesetbe keveredni, mert a büntetés természetesen akkoriban életveszélyt jelentett.”
Jackie Stewart (Fotó: Bearne / XPB Images) Jackie Stewart (Fotó: Bearne / XPB Images)


A skót úgy véli, ha már tudja, hogyan lehet gyors, meg kell tanulnia azt is, hogyan kell lassítani. „Max tehetsége megkérdőjelezhetetlen, de ahhoz, hogy naggyá váljon, nyugodtabbnak kell lennie. Mindig a penge élén táncol. Ha ezt teszed, fennáll a veszélye, hogy megvágod magad, és Maxszal pontosan ez történt, mostanában többször is.  Ha megnézzük a múltat, a legnagyobbak kevés hibát vétettek. Jimmy Clark, én, Prost és még Senna is, akihez Verstappen a szellemiségét tekintve talán a legközelebb áll. Senna is mérhetetlenül akarta, hogy mindig a leggyorsabb legyen, de ahhoz, hogy első légy, előbb célba kell érned. Maxnak emiatt vissza kell vennie egy kicsit, máskülönben elkerülhetetlenek a hibák” – adott tanácsot a kanadai hétvégét egyébként hibátlanul teljesítő versenyzőnek.


Pimaszságát és magabiztosságát illetően végül még hozzátette: „Ha akkoriban versenyzett volna, és Ken Tyrrell lett volna a csapatfőnöke, már rég összehajtogatta volna őt!”